Este vorba de procesoarele vândute în perioada 2015-2017, începând cu arhitectura Skylake. Sunt vulnerabile atât procesoarele din seriile Core i3, i5 și i7, dar și o serie de versiuni Pentium, Celeron și Atom, plus procesoarele Xeon, prezente pe servere și stații de lucru, arată ExtremeTech.
Potrivit Intel, hackerii pot prelua controlul PC-urilor prin intermediul Intel Management Engine, o facilitate pe care Intel o introdusese în cipurile sale pentru a permite managerierea calculatoarelor dintr-o rețea.
Atât Windows, cât și Linux, sunt vizate
Dar din cauza unei vulnerabilități, infractorii cibernetici pot rula software pe calculatoarele utilizatorilor fără ca aceștia să știe sau pot face ca acestea să devină inutilizabile. Sunt afectate atât calculatoarele cu sistem de operare Windows de la Microsoft, cât și cele care rulează Linux.
Situația este potențial explozivă deoarece anual se vând în lume peste 260 de milioane de PC-uri, din care mai bine de 80% sunt echipate cu procesoare Intel. Astfel, în ultimii trei ani s-au vândut circa 780 de milioane de PC-uri, din care peste 620 de milioane vin cu ”silicoane” Intel.
Gigantul procesoarelor a pus la dispoziție utilizatorilor sau companiilor un program prin care pot verifica dacă sunt afectați.
Greu de reparat, dar vital
Departamentul de Securitate Internă al SUA a avertizat că utilizatorii ar trebui să își verifice computerele. Problema e că este dificil să instalezi update-uri pentru softuri care rulează direct din procesor.
Lenovo a oferit o serie de patch-uri pentru anumite servere, laptopuri și tablete și a anunțat că mai multe vor fi disponibile vineri. Site-ul Dell oferă patch-uri pentru servere, dar nu și pentru laptopuri sau desktopuri. În fine, HP a anunțat că va prezenta curând modalități de reparare a vulnerabilității.
O altă companie afectată este Hewlett-Packard Enterprise, companie desprinsă din vechiul HP, dar care a preluat divizia de servere.
Apple nu apare pe lista Intel.
Securitatea cibernetică, la ordinea zilei
Vulnerabilitatea vine într-o perioadă în care problemele de securitate cibernetică sunt la ordinea zilei. Uber a recunoscut ieri că datele personale pentru 57 de milioane de utilizatori au fost accesate de către hackeri în urmă cu un an, iar scandalul privind hackerii ruși care au interferat cu alegerile prezindențiale din SUA continuă odată cu audierile din Congresul american.