Românii afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României în Republica Elenă:+30 210 6728879, +30 210 6744544, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de urgenţă al misiunii diplomatice: +30 697 8996222.
UPDATE 23.30. Echipa de fotbal Olympiakos va dona un milion de euro pentru a ajuta oamenii afectaţi de incendiul devastator. De asemenea, vor fi deschise şi conturi bancare, unde fanii echipei vor putea dona şi ei. Totodată, guvernul elen a decis să aloce 20 de milioane de euro pentru a răspunde nevoilor imediate ale oamenilor şi oraşelor afectate de incendiu.
UPDATE 17.40: Bilanțul tragediei din Grecia a ajuns la 74 de morți, potrivit AP. Autoritățile avertizează că bilanțul ar putea să devină unul și mai sumbru, căci numeroși oameni sunt dați dispăruți în continuare.
O româncă aflată în vacanță a fost și ea cuprinsă în mijlocul iadului. Ea a povestit pentru Libertatea clipele de groază trăite: a fost pe un feribot, în apropiere de locul unde au izbucnit incendiile. Alice Bursuc, beauty editor la revista Elle, a relatat cum toate vapoarele aflate în zona și-au abadonat traseele și au plecat, încărcate cu turiști, să ajute supraviețuitorii.
UPDATE 15.30: Premierul elen Alexis Tsipras a decretat trei zile de doliu național, în urma incendiilor de vegetație soldate cu zeci de victime. Totodată, el a decretat stare de urgență în Attica, afirmând că toate serviciile de urgență au fost mobilizate.
Totodată, un purtător de cuvânt al Crucii Roșii a declarat că mulți oameni au pierdut absolut tot. „Bilanțul morților crește de la o oră la alta. Mulți oameni i-au pierdut pe cei dragi, mulți și-au pierdut locuințele, au pierdut totul. Vor avea nevoie de sprijin pe o perioadă îndelungată de timp pentru a-și reveni”, a declarat aceasta, potrivit BBC News.
UPDATE 14.50: Ceea ce se întâmplă zilele acestea în Attica, în apropiere de Atena, este descris de supraviețuitori și cei care au ajuns în zona devastată de flăcări drept ”un adevărat iad negru”. Poveștile spuse de supraviețuitori și cei care își caută rudele și prietenii dispăruți sunt de-a dreptul șocante.
UPDATE 14.40: Incendiile din Attica sunt o problemă recurentă în lunile calde și uscate de vară. Flăcările din această săptămână au fost, însă, amplificate de vânturi puternice.
Oficialii citați de agenția de știri AFP au sugerat că incendiile actuale ar fi putut fi declanșate de incendiatori care doresc să jefuiască locuințele abandonate. „Cincisprezece incendii au început simultan pe trei fronturi diferite din Atena”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului Dimitris Tzanakopoulos.
El a adăugat că Grecia a cerut Statelor Unite să trimită drone care să „observe și să detecteze orice activitate suspectă”.
UPDATE 13.00: Bilanțul incendiilor din Grecia a ajuns la 60 de morți. Salvatorii au povestit că trupurile neînsuflețite a 26 de adulți și copii au fost găsite în această dimineață, în satul Mati. Oamenii au murit ținându-se în brațe, captivi în infern, la doar câțiva metri distanță de mare.
Bilanțul ar putea să crească pe măsură ce numeroase alte persoane sunt date dispărute.
UPDATE 10.30: „Ambasada României la Atena are în atenție evenimentele legate de incendiile produce în Grecia”, anunță MAE, într-un comunicat de presă.
„Reprezentanții misiunii diplomatice au întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale în vederea obținerii unor informații suplimentare cu privire la existența unor cetățeni români printre persoanele afectate. Până în prezent, la nivelul ambasadei nu au fost primite solicitări de asistență consulară”, anunță Ministerul Afacerilor Externe.
Totodată, instituția amintește că românii afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României în Republica Elenă:+30 210 6728879, +30 210 6744544, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de urgenţă al misiunii diplomatice: +30 697 8996222.
„Ambasada României la Atena monitorizează cu prioritate situația și menține legătura cu autoritățile locale, fiind pregătită să acorde asistență consulară, dacă situația o va impune”, subliniază MAE.
UPDATE 10.00: Președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism, Nicolae Demetriade, a declarat, pentru Libertatea, că în zona afectată de incendiile de vegetație nu sunt români. „Incendiile sunt într-o stațiune balneară frecventată de localnici. În momentul de față, noi ne-am interesat și ținem legătura cu agențiile de turism. Nu se află români în zonă”, a declarat Nicolae Demetriade. Acesta a precizat că românii preferă să meargă pe insule, în depărtare de Atena.
UPDATE 9.30: Bilanțul incendiilor de vegetație din Grecia a ajuns la cel puțin 50 de morți. Crucea Roșie a anunțat că alte 26 de trupuri neînsuflețite au fost găsite în curtea unei vile din satul Mati, aflat în mijlocul focarelor. Înainte de acest anunț, oficialii au anunțat că bilanțul se ridică la 24 de morți.
UPDATE 8.25: Cel puţin 24 de persoane au decedat în incendiile necontrolate de vegetaţie care au devastat luni împrejurimile Atenei, a informat postul naţional de radio ERT citând serviciile de intervenţie de urgenţă şi surse din cadrul spitalelor locale. Peste 150 de persoane au fost rănite, multe dintre acestea fiind în stare critică, precizează agenţia DPA.
UPDATE 24 iulie, 07.35: Cel puţin 24 de persoane au decedat în incendiile necontrolate de vegetaţie care au devastat luni împrejurimile Atenei, a informat postul naţional de radio ERT citând serviciile de intervenţie de urgenţă şi surse din cadrul spitalelor locale.
Peste 150 de persoane au fost rănite, multe dintre acestea fiind în stare critică, precizează agenţia DPA, citată de Agerpres.
Pescari, personal din cadrul Pazei de Coastă şi turişti au intervenit cu ambarcaţiuni pentru a salva peste 700 de persoane aflate pe mai multe plaje şi zone de coastă unde s-au refugiat din calea flăcărilor, a relatat ERT.
Majoritatea focarelor de incendiu au fost controlate în timpul nopţii după ce intensitatea vântului a scăzut, precizează DPA.
UPDATE 24 iulie, ora 6:30. Autoritățile grecești au transmis, marți dimineață, că cel puțin 20 de persoane și-au pierdut viața în incendiile din zona Atenei.
Două incendii majore de pădure se propagă necontrolat pe ambele laturi ale capitalei Greciei, mistuid case și determinându-i pe locuitori să fugă din calea flăcărilor.
Totodată, cerul deasupra Atenei a căpătat o culoare portocalie din cauza fumului dens, notează abc.net.au.
Incendiul din satul Mati, aflat la 29 de kilometri de Atena, a fost, de departe, cel mai violent incendiu din Grecia de când flăcările au devastat sudul peninsulei Peloponez și au ucis zeci de oameni în august 2007.
„Mati nici măcar nu mai există ca localitate”, a declarat o femeie pentru postul grec de televiziune Skai TV.
Purtătorul de cuvânt al guvernului, Dimitris Tzanakopoulos, a afirmat, încadrul unei intervenții televizate, că cel puțin 20 de persoane și-au pierdut viața, iar 88 de adulți și 16 copii au fost răniți. Una dintre cele mai tinere victime este un copil de 6 luni, care a murit din cauza intoxicării cu fum.
UPDATE: Paza de Coastă a Greciei încearcă să dea de urma a zece persoane, care ar fi plecat cu o ambarcațiune din zona afectată de incendii. Cele zece persoane, care ar fi turiști străini, sunt date acum dispărute.
Un elicopter al Pazei de Coastă și o ambarcațiune încearcă să dea urma lor, în largul orașului Rafina, aflat la nord-est de capitala Atena.
Anterior, oficialii au anunțat că cel puțin șase persoane au fost rănite în urma incendiilor de vegetație din Grecia.
Atena a cerut ajutor din partea Uniunii Europene pentru a face față incendiilor, după ce numeroase case au fost distruse, iar mii de oameni au fost nevoiți să plece din locuințe.
Peste 70 de pompieri, dotaţi cu 30 de autospeciale şi cinci elicoptere, cărora li s-au alăturat rezidenţi înarmaţi cu furtunuri, se luptau să stingă incendiul declanşat în apropiere de Kineta, la circa 54 de kilometri vest de oraş. Norul gros de fum negru plana deasupra colinei Acropole şi templului Partenon luni după-amiaza, scrie Agerpres
Incendiul de vegetație a fost intensificat de rafalele puternice de vânt și a cuprins suprafeţe extinse de păduri de pin, iar televiziunile au prezentat imagini cu grădini în flăcări.
Incendiul a izbucnit într-o ravenă aflată în munţii din vecinătatea oraşului Kineta, o staţiune populară printre locuitorii Atenei.
”Am desfăşurat numeroase echipamente pentru a proteja locuinţele şi, ceea ce este cel mai important, vieţile omeneşti”, a declarat Yannis Kapakis, secretar general în cadrul Ministerului pentru Protecţie Civilă.
Incendiile de vegetaţie sunt frecvente în Grecia, în timpul verii, iar iarna fără precipitaţii a amplificat condiţiile care favorizează izbucnirea acestora. Zeci de persoane şi-au pierdut viaţa în 2007, în urma incendiilor care au cuprins peninsula Peloponez
Citește și: VIDEO/ Fetele care poartă pantaloni sunt în pericol. Răspunsul genial al unui preot a devenit viral