UPDATE ora 00:30. Incendiul a fost lichidat aproape în totalitate. Zeci de pompieri cu 12 autospeciale s-au luptat cu flăcările şi au reuşit să evite ca incendiul să se propage şi la clădirile învecinate. Clădirea va fi monitorizată de pompieri în următoarea perioadă, pentru că există riscul ca incendiul să se reaprindă.
Oamenii care au fost evacuaţi din clădirile învecinate se pot întoarce la casele lor, pentru că nu mai există niciun pericol pentru ei în acest moment, a declarat Ioan Mihaiu, prefectul judeţului Bihor, la Digi 24.
UPDATE ORA 00:05. „E acolo inspectorul-șef care coordonează intervenția. Nu sunt victime, nu sunt persoane afectate în acest moment. Nu știu de la ce a pornit incendiul. Va fi o investigație pentru a stabili cauzele. Se lucrează la acest moment pe lichidarea incendiului. Sunt riscuri pentru pompierii care lucrează acolo. Pompierii nu intră în clădire decât dacă e un motiv întemeiat, doar dacă e vorba de salvarea de oameni. Altfel, se vor lupta cu incendiul din afara clădirii. Există risc să se prăbușească total sau parțial. Important e să nu prindă pompieri în interiorul ei”, a declarat Raed Arafat, secretar de stat MAI, la Antena 3.
UPDATE 23:50: Etajul întâi al Episcopiei a fost cuprins de flăcări, iar ferestrele au început să cadă una câte una. Din spusele martorilor, tavanul din sala mare a Palatului Episcopal s-a prăbușit, scrie ebihoreanul.ro.
Episcopul greco-catolic Virgil Bercea se numără între cei care privesc cum arde Palatul Episcopal, unul dintre cele mai importante monumente din Oradea. Preasfinţitul a spus că în podul clădirii nu exista nicio sursă de aprindere a focului, conform sursei citate.
Viceprimarul orașului Oradea, Mircea Mălan, a declarat că pompierii au intrat în clădirea afectată de incendiu.
„Echipele de intervenţie au intrat în interiorul clădirii. Din acest moment, lucrurile par a fi sub control. Preocuparea cea mai mare a fost să nu se extindă incendiul la celelalte clădiri din jur”, a spus edilul, la Antena 3.
UPDATE 23:30: „Palatul Episcopal va fi probabil distrus în întregime”, a declarat viceprimarul din Oradea, Florin Birta, într-o intervenție telefonică la Antena 3. Acesta a precizat că se lucrează la izolarea clădirilor din apropiere, care au fost evacuate între timp.
Cauza incendiului este necunoscută în acest moment, iar din primele informații se pare că mai multe persoane se aflau în interior în momentul în care au izbucnit flăcările. Acestea au reușit însă să iasă la timp.
„Hidranţii funcţionează în zonă. Maşinile au apă, vin permanent maşini cu apă. Se încearcă acum alimentarea şi la Criş. Până la momentul de faţă nu avem probleme, există resurse de apă. Am luat în calcul să apelăm la judeţele învecinate, dar deocamdată nu este cazul”, a afirmat Ioan Mihaiu, prefectul din Bihor, la Digi 24.
Focul a cuprins tot acoperișul Palatului Episcopal din Oradea, iar unul dintre turnurile clădirii, de pe strada Episcop Mihai Pavel, s-a prăbușit, relatează ebihoreanul.ro.
50 de pompieri au intervenit pentru a stinge incendiul și au intervenit cu autospeciale cu scări.
Purtătorul de cuvânt al ISU Crișana, Camelia Roşca, a declarat, potrivit sursei citate, că la fața locului acţionează 50 de pompieri militari. Focul se manifestă pe aproximativ 200 metri pătraţi.
„Deocamdată nu există informaţii cu privire la existenţa vreunei victime. Avem la faţa locului toate efectivele disponibile la nivelul Detaşamentelor 1 şi 2 Oradea , 6 speciale cu apă şi spumă şi două autoscări. În momentul de faţă se lucrează la localizarea inendiului”, a spus Roşca.
Palatul Episcopal din Oradea, monument de arhitectură
- Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea, o clădire cu o istorie zbuciumată. Regele Ferdinand și Regina Maria au locuit aici când au vizitat Oradea
Foto: Wikipedia /
Palatul Episcopiei Greco-Catolice este un monument de arhitectură din Oradea, ridicat pe locul vechiului palat al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea Mare.
Lucrările de construcție au avut loc între anii 1903-1905, potrivit Wikipedia. Clădirea a fost edificată în stil eclectic, după proiectul arhitectului Kálmán Rimanóczy. Edificiul a fost inaugurat de episcopul Demetriu Radu pe 11 iunie 1905.
Citește și:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro