UPDATE 16.40: Constănţenii nu au fost impresionaţi de exerciţiul naţional de alarmare care a avut loc, marţi, în Constanţa, alături de alte şase judeţe din sud-estul ţării. Locuitorii oraşului au ignorat alarmele care au răsunat în oraş preţ de aproximativ o oră.
”Am auzit la televizor de alarme. Nu m-am speriat, de ce să mă sperii? Cred că sunt bune, ce să zic. Să sperăm că nu va fi nevoie de ele”, a spus un pensionar.
Sirenele au fost auzite în toate cartierele Constanţei, deşi în unele zone nu atât de tare cât ar fi trebuit, dar responsabilii cu coordonarea acestui exerciţiu spun că a fost bine, dat fiind faptul că sistemul nu a mai fost folosit în ultimii 27 de ani.
Testarea continuă miercuri în Bucureşti, Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Ilfov, Neamţ, Prahova, Suceava, Vaslui, Buzău, Dâmboviţa, Giurgiu şi Iaşi.
În perioada 18-21 aprilie, în România are loc un amplu exercițiu de avertizare și alarmare a populației. În cadrul acestuia, va fi testat modul în care autoritățile locale alarmează și avertizează populația în caz de calamitate. Astfel, timp de 4 zile, sirenele vor suna alternativ, între orele 10 şi 15. Se va auzi semnalul de alarmare, compus din 5 sunete, la 16 secunde fiecare.
Scopul exerciţiului este testarea şi verificarea sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă.
Totodată va fi urmărit modul de acţiune al autorităţilor locale pentru avertizarea şi alarmarea populaţiei, starea de operativitate a mijloacelor de alarmare. Timpul de răspuns (măsurat de la transmiterea mesajului de înştiinţare de către Dispeceratul I.S.U. Judeţean, până la pornirea mijloacelor de alarmare (sirenelor), respectiv transmiterea corectă a semnalului de alarmare acustic ,,Alarmă la dezastreˮ, reprezintă un alt punct care va fi verificat.
Raed Arafat, șeful Departamentul pentru Situații de Urgență, a precizat că sirenel vor fi testate pentru ca populația să se obișnuiască cu ele. „Este un exercițiu prin care testăm sirenele, obișnuim populația și încercăm să pregătim ce înseamnă fiecare sunet, ce înseamnă când sună așa sau ce înseamnă când sună altfel”, a spus Arafat.
Autoritățile fac apel la populație să nu intre în panică în momentul în care aud sirenele și să urmărească mesajele de informare.
Departamentul pentru Situații de Urgență a anunțat luni care va fi calendarul de alarmare a populației.
Calendarul de alarmare a populației
- 18 aprilie – în Brăila, Călărași, Constanța, Galați, Ialomița, Tulcea și Vrancea;
- 19 aprilie – în București, Argeș, Bacău, Botoșani, Brașov, Ilfov, Neamț, Prahova, Suceava, Vaslui, Buzău, Dâmbovița, Giurgiu și Iași;
- 20 aprilie – Alba, Harghita, Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Covasna, Maramureș, Mureș, Satu-Mare, Sălaj și Sibiu
- 21 aprilie – Arad, Caraș-Severin, Gorj, Dolj, Hunedoara, Mehedinți, Olt, Teleorman, Timiș și Vâlcea.
Citește și: Semnificația semnalelor de alarmare a populației. Care sunt tipurile de alarme și cum le recunoaștem
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro