La primele ore ale dimineții, tinerii din Desa, Poiana Mare sau Ciupercenii Noi organizează o cursă de cai pentru a demonstra că sunt buni gospodari. Ca să respecte obiceiul din bătrâni, sătenii gonesc caii ca să alunge spiritele rele, iar cei mai iscusiți călăreți sunt premiați de autoritățile locale, spun reprezentanții Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, citați de Agerpres.ro.
Pregătirea pentru intrarea în postul Paștelui începe din săptămâna albă, când creștinii au dezlegare la paște, ouă și lactate și se încheie cu petrecerea din duminica de Lăsatul secului.
Prima săptămână din Postul Mare este numită popular și săptămâna Caii lui Sân’ Toader. După cum spune tradiția, în această perioadă oamenii trebuie să-și potolească entuziasmul excesiv. Anul acesta, prima săptămână din Postul Mare a fost 19 – 25 februarie.
În Biserica Ortodoxă, prima sâmbătă din Postul Mare este Sâmbăta Sfântului Teodor. De numele acestuia se leagă introducerea binecuvântării colivei în tradiția liturgică a Bisericii. Totodată, conform tradițiilor populare, este marcată trecerea de la anotimpul rece la cel cald.
Paștele Cailor are loc sâmbătă. Sărbătoarea bulgarilor e unică în România
Din bătrâni se spune că, în zi de sărbătoare, caii care-l însoţeau pe Sân’ Toader păzeau Soarele pentru a nu fugi spre miazănoapte şi pentru a salva, astfel, omenirea de la noaptea veşnică. Conform credinţei populare, caii lui Sân’ Toader sunt fiinţe mitice cu aspect de flăcăi cu coada ascunsă în iţari şi cu copitele ascunse în opinci, care readuc ordinea la începutul postului.
În sâmbăta Sfântului Teodor, fetele din mai multe localități din Dolj merg la pădure înainte de răsăritul soarelui. În locurile curate, ele scot rădăcini de iarnă mare și, în locul acestora, pun sare, făină sau alte produse. Rădăcinile sunt fierte sâmbătă seara, iar întreaga familie se spală pe cap cu infuzia rezultată, în speranța că le va crește părul mare și frumos. Când se piaptănă, fetele spun: „Sân’ Toadere, Sân’ Toadere,/Dă cosiţă fetelor, cât coada iepelor” sau „Sân’ Toadere, Sân’ Toadere,/Dă cosiţă băiatului, cât coama cailor”.
Se spune că începând din Sâmbăta lui Sân’ Toader încep Zilele lui lui Sân’ Toader, care ţin până joia următoare. În această perioadă este interzis să cânți și să petreci. Femeile nu au voie să coasă, să țese sau să spele rufe pentru a nu fi călcaţi în picioare de caii lui Sân’ Toader, „de care nu te poţi feri, pentru că ei iau diferite chipuri de oameni”.
sursă foto: cvlpress.ro
Citește și EXCLUSIV / Anca Serea e pregătită pentru al șaselea copil. ”Poate să vină cât de curând”