Cifrele organizațiilor nonguvernamentale arată că, în România, una din patru femei a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său, iar 90% dintre victimele care cer ordin de protecție sunt femei.
Mai mult, statisticile Ministerului de Interne arată că, anul trecut, 26% din omoruri au avut loc în familie in 2017.
Rezultatele investigațiilor lasă, însă, de dorit. DIn peste 36.000 de fapte de violență în familie, sesizate la Poliție, doar 4% au ajuns și în instanță.
Aproape jumătate dintre femeile agresate de partener, care depun plângeri la poliție, renunță la sesizări și se întorc în mediul agresiv.
Toate aceste cifre seci i-au scos din case pe bucureșteni. La marșul ”Împreună pentru siguranța femeilor”, au participat și ambasadorii Suediei, Franței, Olandei, fostul ambasador SUA, Hans Klemm, și politicieni de la PNL, PSD și USR.
Apel către autorități
„Solidaritate”, „Indiferența hrănește violență”, „Indignate, nu intimidate”, „Ținem separat Biserica de stat”, „Adăposturi pentru toate și bugete adecvate”, „Fără toleranță pentru violență” – sunt câteva dintre strigătele, la unison, ale femeilor și bărbaților care luptă împotriva violenței.
ONG-urile din domeniu cer modificarea Codului Penal, astfel încât agresorii să fie supravegheați prin folosirea brăţărilor electronice, dar și ca cercetarea agresorilor să continue chiar dacă victima îşi retrage plângerea.
Mai mult, cer Guvernului să aloce fonduri de la bugetul de stat pentru programe de prevenţie, educația și combaterea violenței.
Marșul a fost organizat de Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, care cuprinde peste 20 de ONG-uri.
În prezent, de cele mai multe ori, victimele apelează la ONG-uri pentru a cere sprijin. Libertatea a vorbit cu una dintre ele, la o săptămână după ce a fugit de acasă și s-a refugiat într-un centru pentru protecția femeilor abuzate.