Asta pentru că, din păcate, multe unități lasă încă de dorit și de aceea, oricât de multe locuri ar fi acolo, părinții caută o unitate sigură, situată aproape de casă sau de serviciu, care să aibă program prelungit și hrană bună, dar mai ales cadre didactice bine pregătite și răbdătoare. Pe aceste unități se crează o presiune maximă și, de multe ori, numărul copiilor înscriși depășește numărul prevăzut de regulamentele oficiale. Din păcate, sistemul de educație nu poate face față acestei cerințe.
De aceea, an de an, părinții ajung în situația de a se îngesui în primele zile de însciere, pe idea ”primul sosit , primul servit”. Cele mai aglomerate grădinițele din Capitală sunt în cartierele Militari, Drumul Taberei, Centrul Civic, Tineretului, Balta Albă, zone cu multe blocuri, explică pentru Libertatea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, prof. Marian Banu.
A dispărut deficitul de 10.000 de locuri
Deficitul de 10.000 de locuri în grădinițele Capitalei, de acum câțiva ani a dispărut, dar sunt multe unități care nu pot accepta toate cererile.
”Totuși, față de perioada de dinainte de înființarea clasei pregătitoare, în anul școlar 2012-2013, când în Capitală era un deficit de 10.000 de locuri, acum nu mai putem vorbi de deficit, pentru că avem 35.520 de locuri în grădinițele de stat și 10.000 în cele private. O generație are între 12.000 și 13.000 de copii”, a precizat Banu.
Înscrierile se fac după au program strict, primii înscriși fiind cei care au mai fost în unitate
Potrivit Ministerului Educaţiei, înscrierea copiilor, cu vârste între 3 şi 6 ani, în învăţământul preşcolar se face în mai multe etape, primii vizați au fost copiii care frecventează deja grădinița în acest an şcolar şi doresc să o frecventeze şi în anul şcolar 2018-2019.
De luni, a început și înscrierea copiilor nou-veniţi
Mulți părinți ca să fie siguri că ”prind” locul dorit, încep tatonările cu un an înainte, iar cei mai buni sfătuitori sunt părinții care au deja un copil în respectiva unitate.
Fiecare șef de grădiniță este obligat să afişeze, la loc vizibil, orarul înscrierilor , dar și situați zilnică a ocupării locurilor.
Orarul înscrierilor poate fi afișat inclusiv pe site-ul grădiniței (dacă există), şi eventual pe site-urile inspectoratelor şcolare.
Copiii de cinci ani sunt primii înscriși
Ocuparea locurilor libere, după finalizarea procesului de reînscriere, se va face, de regulă, în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă, astfel: grupa mare (copii de 5 ani), grupa mijlocie (copii de 4 ani) şi grupa mică (copii de 3 ani).
Dacă sunt locuri, pot fi primiți și copiii cu vărste cuprinse între 2 și 3 ani
Potrivit unei Hotărâri de Guvern din 2012, în limita locurilor disponibile, pot fi înscrişi în grupa mică şi copii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 3 ani.
Când numărul cererilor de înscriere este mai mare decât cel al locurilor libere se face departajarea
În situaţia în care, într-o unitate de învăţământ, numărul cererilor de înscriere este mai mare decât numărul locurilor libere, vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale și criterii de departajare specifice.
Criteriile generale de departajare
Criteriile generale de departajare vizează:
– existența unui document care dovedește că un copil este orfan de ambii părinți (situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți);
-existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte;
-existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă;
-existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului.
Criteriile specifice de departajare nu pot fi discriminatorii
Criteriile specifice de departajare sunt elaborate de fiecare unitate de învăţământ preşcolar. Criteriile sunt aprobate de Consiliul de administraţie al grădiniței şi sunt avizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean/al municipiului Bucureşti.
Criterile specifice de departajare nu pot fi discriminatorii și nu pot include liste de preînscrieri. De asemenea, criteriile specifice de departajare vor fi aplicate doar după epuizarea criteriilor generale.
Grădinițele afișează zilnic situația înscrierilor
Pentru asigurarea transparenţei procesului de înscriere, conducerile unităţilor de învăţământ preşcolar vor afişa, la vedere, pentru toţi cei interesaţi, următoarele informaţii:
capacitatea instituţiei (numărul de copii pentru care a fost proiectată);
numărul de locuri aprobat prin planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2018-2019 (pe grupe de vârstă: mică, mijlocie, mare);
criteriile generale şi criteriile specifice pentru înscrierea copiilor;
numărul de copii reînscrişi/înscrişi zilnic (în perioada stabilită) din totalul disponibil.
Părinții sunt sfătuiți să verifice autorizarea provizorie sau acreditarea grădinițelor partriculare
Unităţile particulare de învăţământ preșcolar au și obligaţia afişării la loc vizibil a informaţiilor privind statutul acestora, respectiv dacă sunt autorizate să funcţioneze provizoriu sau sunt acreditate de Agenția pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar.
Conform Institutului Naţional de Statistică, în Bucureşti, sunt 125 de grădiniţe de stat şi 133 private, iar numărul celor particulare s-a dublat în ultimul an.