Tratamentul este uneori lung şi de doi sau trei ani. Ceea ce înseamnă că numărul bolnavilor de TBC în acest moment poate fi de două sau de trei ori mai mare de atât.
În timp ce în vestul continentului boala a fost aproape eradicată, în România ea face în continuare ravagii. În Olanda, de exemplu, o ţară cu o populaţie comparabilă cu a ţării noastre, numărul îmbolnăvirilor a coborât sub 800 anual. Ce are Olanda şi nu avem noi? Acolo funcţionează aşa-zisele „caravane” TBC: centre mobile de diagnosticare, care merg direct în rândul comunităţilor vulnerabile. Şi, de luna aceasta, o asemenea caravană funcţionează şi în România.
„Vânătorii de tuberculoză”
Riscul cel mai mare de îmbolnăvire este în rândul persoanelor fără adăpost, a consumatorilor de droguri, a deţinuţilor şi a romilor. Exact acolo va merge şi această caravană.
„Acest proiect reprezintă o schimbare a atitudinii, a modului de lucru. Înseamnă că, în loc să aşteptăm la spital să vină oamenii, mergem noi în comunităţi, mai ales în acele comunităţi vulnerabile, foarte sărace, care fie nu au posibilitate financiară, fie le este teamă să vină la spital”, ne-a explicat Ana-Marica Duca, cea care coordonează proiectul E-DETECT TB în România.
Un singur astfel de laborator poate testa aproape 100 de persoane zilnic. Oamenii intră în laborator, completează un chestionar, apoi li se face o radiografie. Ea este înregistrată într-un calculator, de unde un medic pneumolog poate, prin internet, să dea un diagnostic. În cazul în care există suspiciune de TBC, în laboratorul mobil se prelevează o probă biologică, care este înmagazinată şi testată ulterior.
Cei care au lansat proiectul se aşteaptă ca această caravană, un proiect-pilot, să testeze undeva pe la 20.000 poate chiar 25.000 de persoane.
Un astfel de centru mobil a costat peste 430.000 de euro. Proiectul este finanţat de Comisia Europeană şi de Ministerul Sănătăţii.
Dacă se va dovedi un succes, încă trei astfel de caravane se vor alătura proiectului.
Şi nu are de ce nu să fie un succes.
România învaţă de la Olanda
În Olanda funcţionează mai multe astfel de caravane. Şi acolo au fost probleme în rândul persoanelor fără adăpost şi a consumatorilor de droguri. Dar, odată ce aceste laboratoare mobile au început să străbată ţara în lung şi în lat, tuberculoza a fost aproape eradicată.
„Am avut o mare epidemie, aşa că am început să facem screening sistematic în rândul populaţiei vulnerabile, de două ori pe săptămână. În doar câţiva ani, incidenţa tuberculozei a scăzut dramatic şi am controlat epidemia”, a explicat doctorul Gerard de Vries, coordonatorul proiectului din Olanda, pentru Libertatea.
România îşi poate rezolva astfel o problemă uriaşă. Nu doar că tuberculoza este văzută ca o boală „ruşinoasă”, ţinută la secret, care stigmatizează, dar este şi motiv de frică. Oamenii se tem de ea, chiar şi medicii, deşi un tratament corespunzător poate face ca pacienţii să nu mai fie contagioşi după doar două săptămâni. Cu toate acestea, mulţi oameni nu urmează întregul tratament, revin la muncă şi duc boala mai departe, în special din cauza sărăciei. Este o problemă pe care o rezolvă parţial noua Lege a tuberculozei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro