Libertatea: Care este părerea dumneavoastră despre intensificarea discursului urii în Europa?
Este îngrijorător. Guvernele au o obligație , aici vorbim şi despre Statele Unite, să ia atitudine. Atunci când există momente în care apare un discurs al urii, acestea să fie condamnate. În Statele Unite există libertatea de exprimare, bineînțeles. Este vorba despre primul amendament din Constituție. Dar dacă acel discurs incită la violentă, ar trebui condamnat. Chiar şi atunci când nu incită la violentă, dar este plin de ură, bazat pe rasa, religia sau trecutul cuiva, ar trebui condamnat de către persoanele publice. Asta ar trebui să facă. Vedem că discursul urii merge mână în mână cu populismul şi naționalismul. Încă o dată, este o obligație a guvernelor, indiferent de orientarea politică, să condamne aceste atitudini. Indiferent dacă permit un discurs ofensator pe baza unui amendament, aşa cum este în Statele Unite, există obligația de a-l condamna.
Ce ar trebui să se întâmple concret?
Dacă rămâne nesancționat, acest discurs al urii ar putea să încurajeze grupările extremiste. Ar putea să creadă că viziunea lor extremistă este justificată. Asta este foarte periculos. În Statele Unite avem legi când cineva este discriminat pentru rasă, religie sau orientare. Dacă atitudinea nu este criticată public de liderii noștri, indiferent unde sunt, ar putea să încurajeze extremiștii şi să-i facă să creadă că sunt ascultați, asta e periculos.
Cât de extins este fenomenul în Europa?
Vreau să vă spun că monitorizăm foarte serios asta, prin raportul nostru legat de drepturile omului, prin raportul nostru legat de libertatea religiilor, prin ambasadele noastre, care ne spun ce se întâmplă în teren. Tot ce știu este că avem o obligația să atragem atenția asupra acestui fenomen şi să raportăm.
Thomas K. Yazdgerdi este emisarul special al Statelor Unite pentru Holocaust din 2016. Are o bogată carieră diplomatică, cel mai mult timp şi l-a petrecut în zone de conflict. A fost consilier politic la Ambasada Statelor Unite din Kabul (2013-2014), a fost şeful consulatului american din Kirkuk, Irak (2011-2012), a deținut şi funcția de adjunct al misiunii diplomatice americane din Pristina, Kosovo (2006-2009)