UPDATE 19:35: După o ploaie de doar 30 de minute, subsolul clădirii, în care funcționează Serviciul Județean de Ambulanță Prahova, a fost inundat. Canalizarea străzii nu a mai făcut față volumului uriaș de apă. Medicii şi asistenţii au fost nevoiţi, până la sosirea pompierilor, să dea singuri apa afară, informează Mediafax.ro.
„A refulat canalizarea de pe stradă, aşa cum se întâmplă la fiecare ploaie torenţială. A venit apa în canalizarea noastră şi a inundat aici, în subsol, unde avem vestiarele şi încă o cameră unde sunt contoare”, a declarat George Duţă, purtătorul de cuvânt al SAJ Prahova, pentru sursa citată.
Până la sosirea pompierilor, angajații Ambulanței Prahova au dat cu mătura și au strâns apa în găleți. Totodată, apa a invadat și Centrul de Transfuzii Saguine din Ploieşti, aflat lângă sediul Ambulanţei.
„Am fost solicitaţi să intervenim la Centrul de Transfuzii Sanguine Prahova, unde subsolul a fost inundat. Intervenţii avem şi în Băicoi, Târgşorul Vechi sau Bărcăneşti, unde câte o gospodărie a fost inundată”, a declarat Raluca Vasiloae, purtătorul de cuvânt al ISU Prahova, pentru Mediafax.
sursă foto: prahova-news.ro
De asemenea, șuvoaiele au pătruns în demisolul unei clădiri în care funcționează un after school în Urlați, județul Prahova.
Reprezentanții ISU Prahova susțin că, la Sinaia, în zona podului Cumpătu, drumul a fost acoperit de apă ce măsoară aproape jumătate de metru. Totodată, pompierii au intervenit și la Bărcănești, unde a fost inundată curtea unui imobil.
Inundațiile au afectat mai multe localități din Maramureșul istoric, informează actualmm.ro. În localitatea Rona de Jos s-au produs scurgeri de pe versanți, care au afectat DN18 în mai multe zone. De asemenea, apa a pătruns în mai multe gospodării. În localitatea Rona de Sus, zidul de sprijin al drumului s-a rupt pe o lungime de 7-8 metri. Acolo, șuvoaiele au pătruns în aproape 30 de grădini, curți și beciuri.
În localitatea Coștiui, apa se scurge pe drum pentru că șanțurile nu au fost decolmatate.
Peste 100 de pompieri au intervenit în localități din Bacău, Caraș-Severin, Cluj, Dolj, Gorj, Hunedoara, Neamț, Prahova, Sălaj și Timiș, unde mai multe localități au fost măturate de inundații, informează Agerpres.ro.
„La nivel național, au fost emise 52 de atenționări/ avertizări hidro-meteorologice care vizau ploi însemnate cantitativ, descărcări electrice, grindină și intensificări ale vântului în cea mai mare parte a țării. În cursul zilei de ieri și în timpul nopții, pompierii militari au acționat pentru evacuarea apei din gospodăriile inundate, fără a exista situații care să pună în pericol viața comunităților și bunurile acestora”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
Militarii au acționat pentru a evacua apa din cinci locuințe, 92 de beciuri și 93 de curți inundate, precum și pentru decolmatarea podețelor.
Cea mai gravă situație a fost în județul Cluj. În localitățile Gilău, Molarca și Curtea Veche, peste 80 de beciuri au fost inundate.
::placeholdeR–>
sursă foto: clujmanifest.ro
Inundații în Cluj și în Timiș. Zeci de mașini, blocate pe străzi
A fost prăpăd și în județul Timiș, unde a plouat cu găleata. În câteva zeci de minute, străzile din Lugoj s-au transformat în lacuri, după ce sistemul de canalizare n-au făcut față volumului uriaș de apă, informează Lugojinfo.ro.
Salvatorii au intervenit pentru evacuarea apei dintr-o locuință, 15 subsoluri și patru curți, precizează IGSU.
Ploi torenţiale şi grindină în județul Olt
A plouat torențial şi a bătut grindina în mai multe localităţi din judeţul Olt. În localitatea Osica de Sus, pompierii au intervenit cu motopompe pentru a evacua apa dintr-o gospodărie și din mai multe anexe gospodărești, notează Săptămâna în Oltenia.
Purtătorul de cuvânt al ISU Olt, plutonierul-major Alin Băsăşteanu, a declarat că s-a intervenit în comuna Osica de Sus, unde apa se infiltra într-o anexă gospodărească şi din această anexă.
În comunele Oboga şi Morunglav a fost înregistrată grindină.
Reprezentanţii ISU Olt au precizat că pagubele urmează să fie evaluate de Comitetul Local de Situații de Urgență.
Potop în Ialomița, după o rupere de nori
Furtuna, care a avut loc joi, de la primele ore ale dimineții, a făcut ravagii în județul Ialomița. Mai mulți copaci au fost doborâți pe șosea de vântul puternic. Traficul a fost dat peste cap în apropiere de Țăndărei, informează independentonline.ro
Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Ialomița au intervenit pentru a îndepărta zeci de copaci care au fost culcați la pământ în timpul furtunii.
Ialomița s-a numărat printre județele în care codul galben de ploi și vreme rea, emis de meteorologi, a fost resimțit din plin.