Cei 15 sportivi tricolori au fost încurajați sâmbătă, 23 septembrie, înainte de deschidere, chiar de Prințul Harry al Marii Britanii.
Invictus Team România a participat la șase discipline sportive individuale, tir cu arcul, atletism, canotaj în sală la simulator, haltere, ciclism, înot, dar și la competiția de volei din poziția șezând.
Prima medalie a echipei Invictus Romania a fost câştigată luni, 25 septembrie, de maiorul Laurenţiu Şerban, care a obţinut bronzul la proba de 1.500 de metri.
Maiorul Laurențiu Șerban, căpitanul lotului Invictus România, a fost rănit in Afganistan în anul 2006, în timp ce îşi scotea colegii dintr-un transportor amfibiu blindat care fusese atacat cu un dispozitiv exploziv improvizat.
Locotenentul Ciprian Iriciuc a obținut bronz la proba de canotaj în sală în cadrul Jocurilor Paralimpice Invictus – Toronto 2017.
Echipa României la tir cu arcul, formată din Ionuț Butoi, Dorin Petruț și Nicușor-Augustin Pegulescu, a câștigat medalia de aur în finala, compound, la Invictus Games Toronto 2017, iar Ionuț Butoi a obținut și medalia de argint în finala de tir cu arcul, compound.
Ionuț Butoi a fost rănit în anul 2008, în Afganistan. În urma exploziei unui dispozitiv exploziv improvizat, militarul a fost la un pas de a-și pierde viața. Și-a fracturat coloana, a rămas paralizat de la brâu în jos, a făcut diabet din cauza stresului, fiind acum dependent de insulină. Se antrenează pentru probele de tir cu arcul, haltere și înot.
Nicușor-Augustin Pegulescu a fost rănit în anul 2009 în Afganistan, precizează MApN. Are piciorul stâng amputat și se antrenează pentru probele de canotaj în sală, la simulator, și tir cu arcul.
Dorin Petruț a fost rănit în anul 2007, în Irak. Are în piciorul stâng, de la genunchi la gleznă, o tijă din titan, prinsă cu cinci șuruburi. Se antrenează pentru proba de tir cu arcul.
Militarii, membrii familiilor și staff-ul tehnic vor fi întâmpinați la sosire de ministrul Apărării Naționale (MApN), Mihai Fifor, și de șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă.
Invictus Games este o competiție internațională destinată militarilor răniți în teatrele de operațiuni. Conceptul este creat de consilierii Prințului Harry al Marii Britanii, iar prima ediție a avut loc în 2014 la Londra.
FOTO: Nicușor Comănescu (MApN)
CITEȘTE ȘI… Mesajul halucinant al lui Dumitrașcu, despre care Forbes a scris că este cel mai bogat impresar de fotbaliști din lume: ”Trebuia lăsate femeile și copii acasă și cu energie maximă de dac, rupt cordonul de jandarmi”