UPDATE: Ion Iliescu a acuzat Le Figaro de război mediatic și a negat declarațiile publicate de cotidianul francez.
În replică, Paul Gozighian, jurnalistul Le Figaro care a realizat interviul cu Ion Iliescu, a declarat, luni seară, la Realitatea TV, că este foarte posibil ca fostul preşedinte să nu îşi amintească faptul că a dat acest interviu.
„România, țara unui singur partid” este titlul reportajului realizat de jurnaliștii Le Figaro care l-au intervievat pe Ion Iliescu.
„Urmaș al Partidului Comunist, PSD a condus aproape mereu România. Actualul său președinte, Liviu Dragnea, gestionează țara în funcție de propria sa agendă judiciară. El ordonă, partidul său execută cu disciplină stalinistă. Autoritățile de la București, care vor deține președinția Consiliului Uniunii Europene începând de la 1 ianuarie 2019, se supun”, scrie Le Figaro.
Ca fondator al PSD, Ion Iliescu a precizat că „poziția personală a lui Dragnea, cu problemele sale juridice, a creat fracturi interne în PSD”.
„Este o perioadă dificilă, confuză pentru partid, care trăieşte cea mai mare criză politică a sa”, a admis Ion Iliescu, care personal nu îl apreciază pe Liviu Dragnea, a cărui „poziţie personală, cu probleme juridice, a creat fracturi interne” în PSD.
Iliescu a mai spus că în România nu există astăzi „alternativă la PSD, nu există altă forță capabilă să răspundă nevoilor societății”, însă crede că partidul ar trebui să încheie capitolul Dragnea.
Editorialistul Thierry Portes argumentează că PSD este construit pe modelul „partidelor leniniste de odinioară”.
„Cu el a început totul și cu el a continuat totul. Ion Iliescu, omul care a determinat căderea regimului lui Ceaușescu în 1989 și care a deținut toate puterile timp de un deceniu, a lăsat țării sale o instituție care structurează România și o ancorează mai mult decât ceilalți vecini din Europa de Est în trecutul comunist: Partidul Social Democrat (PSD). După numeroase schimbările ale numelui, așa se numește în prezent formațiunea construită pe modelul partidelor leniniste de odinioară, cu aceeași disciplină care permite liderilor să-și impună punctele de vedere asupra tovarășilor, apoi asupra unei societăți și asupra unui stat puternic infiltrat”, comentează editorialistul Thierry Portes.
„După 1989, PSD nu a abandonat putererea în totalitate decât patru ani, între 1996 și 2000, și în 2004 timp de trei ani, când, cu toate acestea, a rămas principala forță din Parlamentul de la București. Această formaţiune a dominat România 22 din cei 29 de ani de la căderea Zidului Berlinului, după 44 de ani de regim al partidului comunist pe care l-a succedat. Şi, spre deosebire de toate celelalte formaţiuni, dintre care multe au dispărut, acest partid a reuşit să supravieţuiască în opoziţie şi să reia rapid puterea„, notează Le Figaro.
Editorialistul a amintit cum au luat naștere partidele politice din România după Revoluția din 1989.
„Acest partid a fost o matcă pentru toate formațiunile politice românești” care au luat ființă din Frontul Salvării Naționale, creat după căderea lui Ceaușescu, a explicat Silvia Marton, profesor de Științe Politice la Universitatea din București, conform Le Figaro.
„Pornind de la acest Front (FSN) au fost fondate toate celelalte partide”, a adăugat Marton.
Toate celalte formațiuni politice au încercat să copieze PSD-ul, însă nu au reușit, deoarece în momentul de față este singurul partid structurat.
„Este un partid leninist, foarte disciplinat, în care organizația centrală decide; organizația controlează teritoriul și a intrat în afaceri, apoi în privatizarea întreprinderilor. Este un partid-stat care are bunăvoința de a dubla toate posturile și sarcinile îndeplinite de funcționari”, a precizat Silvia Marton.
„În 1989, al doilea eșalon al nomenclaturii a înlăturat primul eșalon. Iliescu a scris Constituția, el era președintele Republicii și președintele partidului, el își numea prim-ministrul, miniștrii erau vasalii săi și controla de asemenea statul și serviciile secrete (urmașii celebrei Securități din era Ceaușescu). Dar Iliescu era cinstit și când era necesar, curăța partidul de toate elementele calificate drept deviante, sancționate pentru o greșeală morală”, a menționat Silvia Marton.
Articolul Le Figaro trece în revistă situația generală din România, dominată de dorința lui Liviu Dragnea de a-și rezolva problemele din justiție.
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!