Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
„După toate demersurile nu am reușit s-a încheiem un contract colectiv de muncă pe 2018, 2019. Ieri eram pe cale de a ne înțelege, dar ministrul Lucian Șova a intervenit ca acest conflict să nu se rezolve. Nu putem decât să ne îndreptăm spre o grevă generală. De luni, trenurile să nu mai circule între orele 4 și 16, nu doar 2 ore cum s-a întâmplat azi.„, a declarat Ion Rădoi, liderul sindicatelor de la Metrou, potrivit Digi24.ro.
De partea cealaltă, Lucian Șova, ministrul Transporturilor, a catalogat greva Metrorex o încercare de „șantaj”.
Lucian Şova, a afirmat că greva nu este „pentru bunăstarea muncitorilor de la Metrorex, această grevă este pentru conservarea privilegiilor pe care de mai bine de 15 ani le au comercianţii din staţiile de metrou”.
El a mai spus că negocierile privind contractul colectiv de muncă au început cu câteva luni în urmă, iar „principala, prima şi nenegociabila revendicare a fost creşterea salariului cu 42%”, în condiţiile în care în ultimii patru ani salariile din Metrorex au crescut în fiecare an.
În urmă cu câteva săptămâni, mai mulţi sindicalişti din Metrou au pichetat Ministerul Transporturilor, acuzând conducerea societăţii Metrorex că, din cauza lipsei de personal şi a alocărilor financiare insuficiente, au apărut riscuri în siguranţa circulaţiei şi a călătorilor.
Angajații de la metrou au organizat, în ultimii 28 de ani, 15 greve generale, 18 greve de avertisment şi una de solidaritate, dar multe dintre ele au fost declarate ilegale de instanţă.
Ultimul protest major a avut loc pe 17 noiembrie 2009, când Bucureştiul a fost paralizat între orele 4.00 şi 16.00. Atunci, sindicaliştii au cerut o majorare de 20% a salariilor.
Câți bucureșteni ar fi afectați dacă se va declanșa greva generală la metrou
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro