”Căutăm modalitatea de a se face plăți doar pe baza CNP-ului, cei care nu estimează venituri de 22.800 de lei nu au obligatia depunerii acestei declaratii”, a declarat Mișa.
De asemenea, el a spus că se analizează și situația celor care deja au trimis formularul.
Ordonanța 79 poate fi modificată în Parlament
Concomitent, ministrul de Finanțe a afirmat că Ordonanța de Urgență 79/2017, cea prin care s-a impus această măsură, este în dezbateri în Parlament, astfel că aceasta poate fi modificată de către forul legislativ.
Mișa a mai spus că cei interesați pot trimite Declarația 600 prin Poștă sau online, dacă au certificat digital. De asemenea, se poate depune prin intermediul Spațiului Privat Virtual, dar pentru a obține posibilitatea de a-l accesa trebui ca cei în cauză să se deplaseze la ghișeu pentru a obține username și parolă.
În fine, Mișa a menționat că este important ca persoanele cu activități independente să aibă în continuare calitatea de asigurat. Aceasta le permite să se poată trata în sistemul de sănătate de stat sau să primească pensie.
”Aceste persoane trebuie să își mențină caliattea de asigurat, în anumite condiții o pot pierde, este foarte important ca cei care doresc pot să plăteasca la un venit ales, dar nu mai puțin de 22.800 lei”, a punctat oficialul.
Haos produs Declarația 600
Declarația 600 trebuie depusă de către toți avocații, notarii, ziariștii, scriitorii sau persoanele fizice autorizate. De asemenea, trebuie depusă de către cei cu venituri din chirii sau din arendă.
Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență care amână cu o lună depunerea Declarației 600, până la 1 martie.
Potrivit lui Mișa, 200.000 de persoane trebuie să depună acest formular la Fisc.