Dar mai vine și cu ceva. Renunțând la senzorul pentru amprentă pentru a acomoda display-ul care acoperă aproape întreaga suprafață frontală, Apple a trebuit să rezolve problema navigării printre aplicații.
Navigarea prin gesturi
Așa că a introdus o zonă în baza ecranului care detectează gesturi. Glisezi în sus și așa ajungi în zona de multitasking, unde sistemul de carduri îți prezintă aplicațiile deschise.
Numai că această facilitate a fost inventată acum mulți ani, de către Palm, odată cu prezentarea modelului Palm Pre și a sistemului de operare webOS, după cum prezintă și TechCrunch.
Palm a introdus atunci o zonă sensibilă la atingere, unde, dacă glisai peste ea, ați ghicit!, ajungeai la un sistem de carduri care arăta ce aplicații sunt pornite.
Încărcarea wireless
Dar nu numai navigarea prin gesturi a fost introdusă de către Palm. Un alt exemplu îl constituie încărcarea wireless, cu ajutorul unui dock. Acesta a fost copiat mai întâi de către Google, în anul 2012, când gigantul internetului a prezentat Nexus 4, un smartphone realizat atunci de către LG. Similaritatea dintre noul iPhone X și tehnologia Palm a fost remarcată și de către The Verge.
De atunci, multe alte companii au introdus telefoane care se încarcă wireless, inclusiv Samsung.
Și Google a copiat Palm
Căutarea universală este o altă facilitate de pe sistemul de operare webOS copiată de către alte companii. Mai exact, te apucai să scrii pe tastatură ce vrei vrei să găsești și sistemul căuta între aplicații, contacte sau pe internet.
Această facilitate a fost copiată întâi de toate de către Google, care a plasat un widget similar în Android.
Notificările de pe ecran
Notificările sunt un alt domeniu unde atât Apple, cât și Google au copiat Palm și webOS. Acestea apăreau la baza ecranului, iar când utilizatorul apăsa iconița atunci mesajul reapărea. Dacă nu vrei sa vizualizezi informația, atunci glisezi dinspre stânga spre dreapta, ceea ce duce la ștergerea acesteia. Fie că erau SMS-uri sau notificări de Twitter, lucrurile funcționau la fel.
Ei bine, acest lucru a fost copiat ulterior de toată lumea. Apple a introdus Notification Center abia în iOS 5, adică în 2012.
Update-uri fără fir
În fine, una dintre cele mai avansate facilități oferite de către Palm a fost oferirea de update-uri over-the-air, adică fără să necesite conectarea unui cablu USB și legarea smartphone-ului la calculator. Această facilitate a fost copiată de toți producătorii de telefoane inteligente.
Palm, aproape de revenire
Dacă toată această listă v-a făcut dornici să achiziționați un terminal Palm cu webOS, ei bine nu puteți (decât second hand).
Și asta pentru că Palm a fost achiziționat în 2010 de către Hewlett-Packard, care trâmbița sus și tare că va integra sistemul de operare pe absolut toate produsele sale, de la smartphone-uri și tablete la calculatoare și imprimante. Numai că HP a trecut prin vremur tulburi, iar în 2011 a sistat producția.
Ulterior, a vândut sistemul de operare webOS către LG Electronics în 2013, iar acesta se găsește pe televizoarele și ceasurile inteligente ale gigantului coreean. Mai nou, acesta apare și pe frigiderele conectate la internet ale LG.
Brandul Palm a fost cumpărat de către grupul chinez TCL, al treilea producător mondial de televizoare din lume. Acesta produce acum și smartphone-urile Alcatel și BlackBerry, iar de anul viitor va relansa pe piață și gadgeturi Palm. Însă de data aceasta vor veni cu Android.
VIDEO REPORTAJ/A fost marinar pe vapor, acum e căpitan de hotel plutitor! Povestea unui bătrân ”lup de mare” care nu-și poate uita prima iubire
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!