Atât Apple, cât și Foxconn, au recunoscut problema, după ce aceasta a fost raportată inițial de către Financial Times.
3.000 de studenți, trimiși în ”practică”
Potrivit publicației, care a discutat cu 6 studenți, aceștia au fost forțați de unitatea școlară să participe la programul de ”internship”.
Apple spune că ”un mic grup de studenți” au fost descoperiți că lucrau suplimentar, însă nu a dat numărul exact. Însă CNBC scrie că 3.000 de studenți lucrau pe linia de asamblare a fabricii din Zhengzhou, China. Studenții sunt la o școală cu profil feroviar, care nu are vreo legătură cu domeniul electronicelor.
Foxconn are la fabrica din Zhengzhou 300.000 de angajați.
iPhone X costă 370 de dolari să fie produs, dar se vinde cu 1.000 de dolari
Acuzațiile vin în contextul în care Apple se chinuie să crească producția pentru modelul iPhone X pentru sezonul de cumpărături de iarnă, gigantul american chinuindu-se să țină pasul cu cererea. Comenzile foarte mari pentru iPhone X au făcut ca acțiunile Apple să crească vertiginos, iar capitalizarea bursieră a companiei a trecut recent de 900 de miliarde de dolari.
Componentele unui iPhone X costă 370 de dolari, potrivit companiei IHS Markit, dar prețul la care se vinde este de cel puțin o mie de dolari.
Nu este prima dată când Apple este acuzată de grupurile care luptă pentru protecția muncii. Anterior, în anii 2010-2011, Foxconn s-a confruntat cu un adevărat val de sinucideri la fabricile sale de asamblare a produselor Apple.
Minereuri extrase de copii în Africa
De asemenea, în 2016, Apple a fost acuzată, alături de Samsung și Sony, că folosește în bateriile sale minereuri de cobalt extrase de către copii în minele din RD Congo, fostul Zair, potrivit CNET.