„Toate expresiile jignitoare la adresa Irinei Tănase au declanșat o stare fizică și mentala de rău fiindu-i chiar teamă și jenă să iasă pe stradă datorită imaginii deformate ce i-a fost creată în ochii publicului prin expresiile folosite în cuprinsul articolului distribuit în spațiul public, redistribuit de sute de ori în rețeaua de socializare.
Ea are studii superioare, este respectată în mediul din care provine și este apreciată și de persoane publice”, se arată în acțiunea de la Tribunalul București.
În acest context, se mai arată în motivele acțiunii, „libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viața particulară a persoanei și nici dreptul la propria imagine”.
Expresii jignitoare
Avocații spun ca expresiile jignitoare folosite la adresa femeilor din PSD „depășesc cu mult limita criticilor acceptabile din perspectiva articolului 10 din CEDO”
„Articolul publicat pe TNR nu are sub nicio formă caracterul unui pamflet cu caracter satiric, ci sunt afirmații prin care autorul articolului și a exprimat în mod public opinia despre reclamante, despre comportamentul acestora, folosind expresii jignitoare, calomnioase și vexatorii, fără ca ele să fie argumentate prun idei și informații.
Apreciem că structura articolului a vizat încă de la început, prin titlul folosit, prezentarea reclamantelor într-un mod inacceptabil fiind depășite de departe caracteristicile unui pamflet, scopul autorului fiind insulta și calomnierea reclamantelor.
Folosirea unor artificii literare nu schimbă cu nimic caracterul denigrator al afirmațiilor făcute pentru că defăimarea unei persoane se poate realiza chiar dacă informația respectiva este prezentată la adăpostul convenabil al pamfletului”, se mai arată în motivarea acțiunii.
Reacția lumii
Avocații arată în dosarul de la instanță că instanța supremă a statuat într-un dosar ce are ca obiect defăimarea în presă că motivația că un material denigrator reprezintă un pamflet nu este suficientă, și spun că TNR nu poate fi exonerat de răspundere prin simplul fapt că ar fi publicat un pamflet, o satiră, întrucât nivelul, de denigrare atins prin textul redactat este evident.
Irina Tănase a fost jignită prin comentarii pe site-urile de socializare fiind supusă oprobriului public, notează autorii acțiunii, care redau explicit exemple ale unor comentarii la materialul publicației.
„Hoață și jeg ordinar”, ” nu a numit-o nimeni curvă că ea era deja…o zdreanță”, „pițipoanca lui Dragnea… Nu că nu i s-ar potrivi și prima varianta”, ” proasta aceasta”, „javră comunista”, sunt câteva dintre exemplele de comentarii preluate de către apărare de pe site-urile de socializare, la materialul cu pricina.