Alerta, emisă în sistemul Comisiei Europene privind siguranța alimentară (RASFF), atrage atenția asupra riscului existenței bacteriei „Escherichia coli în brânza de oaie provenind din România”.
Comisia Europeană avertizează ca exista risc „grav” de îmbolnăvire de la acest produs, avertizând toate statele membre să efectueze verificari în rețeaua de distribuire.
Conform datelor Comisiei Europene, brânza românească de acest fel este comercializată în principal în România, Italia, Germania și Franța.
Comisia Europeana a luat decizia de a emite o astfel de alertă dupa o sesizare făcută de Italia.
Știrea inițială
Ministerul italian al Sănătăţii a cerut reevaluarea eficienţei sistemului de alertă sanitară în statele membre UE. Acest lucru s-a întâmplat după ce analizele făcute de laboratoarele italiene au arătat că brânza de la Lactate Brădet pe care a consumat-o copilul de un an şi două luni internat cu sindrom hemolitic-uremic, în Florența, era contaminată cu bacteria E.Coli.
Asociaţia Unităţilor Sanitare din regiunea Toscana a făcut anunțul după ce s-a descoperit că familia micuțului diagnosticat cu SHU îi dăduse acestuia să mănânce brânza infectată.
“Cazul (îmbolnăvirii copilului de origine română din Italia – n.r.) a dus la o intervenţie a Ministerului Sănătăţii pentru a reevalua eficienţa sistemului de alertă în toate statele Uniunii Europene”, a anunţat asociaţia într-un comunicat, citat de news.ro.
Două institute din Italua au analizat eşantioanele de brânză recoltate de autorităţile sanitare din Florenţa, dar şi probele recoltate de la micul pacient.
“Sindromul hemolitic-uremic diagnosticat în cazul unui copil de numai 14 luni este legat de consumul de brânză care a fost contaminată cu Escherichia coli”, se arată într-un comunicat al asociaţiei din Toscana, care citează analizele reaizate de Institutul Zooprofilactic Experimental din Lazio şi Toscana (IZS) şi Institutul Superior de Sănătate (ISS) .
Anterior, autorităţile italiene au emis o alertă sanitară în provinciile Lazio, Toscana şi Campania, pentru retragerea brânzei vizate de la vânzare. Asta după ce familia copilului a declarat că a cumpărat brânza în data de 1 martie, dintr-un magazin cu specific românesc din Florenţa, fără însă a o consuma imediat. Tatăl copilului, care a mâncat şi el din produs, a acuzat, de asemenea, dureri abdominale.