„Trebuie să înțelegem bine despre ce este vorba. Plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeană are două faze importante: retragerea și relațiile viitoare, care vor fi stabilite ulterior. Deci astăzi vorbim despre Acordul de retragere, este foarte important, fiindcă fără un astfel de Acord nimic nu rămâne stabilit între Uniunea Europeană și Marea Britanie. Acest Acord a fost negociat îndelung, în detaliu. UE 27, deci noi care rămânem în Uniune, am stabilit o echipă de negociatori cu un negociator șef, domnul Barnier, echipă care a făcut o treabă foarte bună. Noi i-am sprijinit, în același timp am avut grijă ca punctele care ne interesează pe noi să fie bine clarificate în acest proiect de Acord și, până în acest moment, pot să spun că suntem mulțumiți de proiect„, a spus Klaus Iohannis.
El a menţionat că „Proiectul reflectă toate preocupările noastre și soarta românilor din Marea Britanie, finanțarea bugetului Uniunii Europene și multe, multe alte lucruri”.
„Este un Acord care are 500 de pagini și opinia noastră este că proiectul e bun, merită mers mai departe.”
Întrebat dacă drepturile românilor sunt protejate, președintele Klaus Iohannis a răspuns: „Drepturile românilor, dacă acest Acord se aprobă, sunt perfect protejate. Deci, încă o dată, sub rezerva aprobării Acordului, dacă acesta intră în vigoare, pentru noi este foarte potrivit.”
Negociatorii din cele 27 de state ce vor rămâne în Uniunea Europeană după Brexit nu au reuşit să ajungă vineri la un acord asupra situaţiei Gibraltarului, iar acest subiect riscă să blocheze tratativele dintre Londra şi UE cu numai două zile înainte de summitul la care liderii statelor membre urmează să aprobe acordul privind Brexitul.
Premierul britanic Theresa May a afirmat joi, în parlamentul de la Londra, că negocierile privind Brexit-ul se află acum într-un moment crucial, ea evocând problema statutului Gibraltarului, despre care a dat asigurări că suveranitatea britanică asupra acestui teritoriu va fi „protejată”, scrie Agrepres.