Expertul imobiliar Radu Zilișteanu are mai multe sfaturi pentru cei care vor să își cumpere acum o locuință.
1. De ce îl cumperi?
Zilișteanu spune că prima întrebare pe care trebuie să și-o pună cei interesați este scopul respectivei achiziții. „Pentru ce îl cumpără? Ca să locuiască în el? Este investiție? Dacă da, urmărește să îl închirieze sau să îl revândă?”.
În funcție de răspunsuri, prioritățile se schimbă.
2. Localizarea
Localizarea apartamentului este cel mai important lucru, după preț. Dacă se află în cartiere considerate „bune” sau „de lux”, atunci prețul va fi mai mare.
De regulă, în centrul orașelor prețul este mai mare, iar la periferie, mai mic. De asemenea, în orașele mari prețul este mai mare decât în cele mici.
Dacă ansamblul imobiliar este în afara orașului sau într-o zonă mai puțin locuită, atunci prețul ar putea fi mai mic pe metru pătrat, dar ar putea exista alte probleme, precum transportul.
3. Construcția
Modul în care este construit imobilul este de mare interes. „Dacă imobilul este nou, trebuie să fii atent cum e construit. Oricine e interesat trebuie să apeleze la persoane de specialitate, mai exact la un inginer structurist”, spune expertul. Așa poți vedea dacă blocul sau ansamblul este construit bine sau ar putea avea probleme în caz de dezastre naturale.
La nivel de detalii, urmărește modul în care apartamentul este împărțit sau finisajele. De asemenea, trebuie văzut dacă imobilul este izolat termic.
4. Utilitățile
Trebuie consultate listele de întreținere, mai ales dacă apartamentul este situat într-un bloc vechi. „Pot exista restanțieri mulți și în acest caz, furnizorii ar putea sista alimentarea, ceea ce înseamnă că poți rămâne fără utilități”, punctează Zilișteanu.
Un lucru de bază: locuința să fie conectată la curent electric, apă, gaze, să existe centrală termică de perete sau repartitoare de cost. Ține cont și că, după achiziție, trebuie să treci pe numele tău toate aceste contracte privind utilitățile!
5. Magazine, parcuri, transport în comun
Un aspect extrem de important este cel referitor la împrejurimi. „Trebuie să se gândească prin prisma apropierii de magazinele de unde se aprovizionează, de grădinițe, școlile copiilor, parcuri pentru recreere. Mijloacele de transport în comun sunt vitale”, mai spune expertul imobiliar.
6. Atenție la credite!
Expertul imobiliar mai spune că majorarea ROBOR îngreunează accesul românilor la credite, iar Banca Națională a României (BNR) are de gând să limiteze gradul de expunere a celor care contractează împrumuturi. „Acestea vor conduce la scăderea cererii solvabile, ceea ce va duce la stagnarea prețurilor”, mai arată Zilișteanu.
Citește și: