Referendumul privind redefinirea familiei din România va avea loc pe 6 şi 7 octombrie, între orele 7,00 şi 21,00. Guvernul a aprobat în şedinţa extraordinară de marţi, 18 septembrie, actele normative necesare pentru organizarea şi desfăşurarea scrutinului popular.
Inițiat de „coaliția pentru familie”, referendumul de revizuire a Constituției își propune să înlocuiască cuvântul „soți” din art. 48 cu sintagma „un bărbat și o femeie”. Iată textul prezentului art. 48, alineatul 1:
„Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.
Pentru ca referendumul să-și producă efectele este nevoie să se îndeplinească, cumulativ, două condiții, conform art. 5 din Legea 3/2000: să vină la vot 30% dintre alegătorii înscriși pe listele electorale (5,67 milioane) și minimum 25% dintre alegătorii înscriși pe listele electorale (4,72 milioane) să își exprime valid votul (adică să voteze „da” sau „nu”).
Condițiile de vot pe listele speciale
La referendum pot vota toți cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, chiar și în ziua votului. Votarea se face la secțiile de votare organizate pe raza adresei de domiciliu, în speță în școli. Alegătorii aflați în tranzit, în altă localitate decât cea de domiciliu sau în străinătate, pot vota pe listele speciale.
„La referendumul naţional, pentru alegătorii care se află în străinătate în ziua votării se vor organiza secţii de votare pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare şi secţiile consulare, dacă acestea funcţionează în locaţii diferite, şi institutele culturale din străinătate. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe va putea organiza, cu acordul autorităţilor din ţara respectivă, secţii de votare şi în afara secţiilor de votare menţionate”, a spus Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Purtătorul de cuvânt al Executivului a precizat că suma alocată pentru organizarea scrutinului popular este de 163,712 milioane de lei, potrivit Agerpres.
Citește tot ce trebuie să știi despre REFERENDUM PENTRU FAMILIE 2018
Ce spune legea
Autoritatea Electorală Permanentă a publicat în Monitorul Oficial al României, în 21 septembrie, ”Hotărârea nr. 447/2018 pentru aprobarea modelelor listelor electorale suplimentare și a modelului extrasului din listele electorale care vor fi folosite la referendumul național pentru revizuirea Constituției din 6 și 7 octombrie 2018”
Având în vedere dispozițiile art. 62 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, cu modificările și completările ulterioare, raportat la art. 49 alin. (5) și (6), art. 51 alin. (1) și art. 85 alin. (11) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, cu modificările și completările ulterioare, în temeiul art. 48 alin. (2) din Legea nr. 3/2000, cu modificările și completările ulterioare,
Autoritatea Electorală Permanentă adoptă prezenta hotărâre.
Art. 1. – (1) Se aprobă modelul listei electorale suplimentare care va fi folosit la secțiile de votare din țară la referendumul național pentru revizuirea Constituției din 6 și 7 octombrie 2018, prevăzut în anexa nr. 1 la prezenta hotărâre.
(2) Se aprobă modelul listei electorale suplimentare care va fi folosit la secțiile de votare din străinătate la referendumul național pentru revizuirea Constituției din 6 și 7 octombrie 2018, prevăzut în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre.
Art. 2. – Se aprobă modelul extrasului din listele electorale care va fi folosit la referendumul național pentru revizuirea Constituției din 6 și 7 octombrie 2018, prevăzut în anexa nr. 3 la prezenta hotărâre.
Art. 3. – Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art. 4. – Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Lovitură de teatru: pentru că magistrații pot cumula pensia cu salariul, venitul unui judecător al ÎCCJ „pensionat pe hârtie” poate ajunge la 40.000 de lei pe lună!