Taj Mahalul lasa calatorului gustul dulce-amar al unei perle perfecte. Dar in luciul marmurei din care e construit templul si care-si schimba culoarea din ora in ora se oglindeste mocirla in care se zbate un popor sarac.
Calatoria facuta in India de reprezentantii TVtravel.ro a scos la iveala un contrast impresionant intre mizerie si frumusete. India lasa calatorului gustul dulce-amar al unei perle perfecte, dar in spatele careia apare mocirla unui popor sarac.
?n capitala New Delhi, de exemplu, de zidurile tuturor splendorilor arhitecturale se sprijina un numar imens de localnici. Stau si asteapta pomana oricui sau moartea langa forturi impresionante, palate marete sau temple fabuloase.
Traficul este infernal, cu camile inhamate la carute, elefanti care cer prioritate cand schimba sensul de mers.
La Agra, Taj Mahalul iti justifica pe deplin renumele de ‘cel mai frumos templu al iubirii ridicat vreodata de mana omului’. Construit intre 1631-1653 de imparatul mogul Shan Jahan in cinstea celei de-a doua sotii, printesa de origine persana Mumtaz Mahal, mausoleul de marmura alba se intinde pe 42 de acri. Se spune ca peste 20.000 de oameni au muncit ca sa ridice templul. Materialele au fost aduse din toata India cu ajutorul unei ‘armate’ de 1.000 de elefanti.
O calatorie in India costa de la 1.400 de euro de persoana, cu cazare in hotel de patru stele. In pret sunt incluse transportul cu avionul, 5 nopti de cazare (agentia Prestige Tours, www.prestige.ro). Daca alegeti insa un circuit in nordul si sudul Indiei trebuie sa scoateti din buzunar de la 2.750 de euro de persoana, pret in care sunt incluse transportul cu avionul, 16 nopti de cazare, transportul cu autocarul, biletul de tren clasa I, plimbare cu elefantul in Jaipur, plimbare cu vaporasul in Benares (detalii pe www.besttourism.ro).
Ce trebuie sa stiti la calatoria in India
– Perioadele propice de vizitare a Taj Mahalului: martie-aprilie si din octombrie pana la mijlocul lui decembrie. Din iulie in septembrie e vremea musonilor, iar din aprilie in iunie temperaturile sunt de nesuportat.
– Cel mai ieftin mijloc de transport este tuctucul: un fel de motocicleta pe trei roti, cu coviltir. Puteti inchiria un tuctuc, cu tot cu sofer, cu 300-500 de rupii, o zi intreaga (1 euro = 60 de rupii). Majoritatea soferilor vor incerca sa va convinga sa mergeti in nu stiu ce bazar, pentru un discount gras. Evitati aceste recomandari sau renuntati la serviciile lor. Informati-va dinainte care sunt locurile sigure, dar numai la hotel sau in marile magazine.
– Daca aveti un stomac mai sensibil, mancati doar la restaurantele hotelurilor de 4-5*.
– Taj Mahalul e deschis zilnic pana la 19.30, iar in noptile cu luna plina programul se extinde pana la miezul noptii.
Topul noilor minuni, alcatuit in 2007
?n 2001, cand talibanii au distrus uriasele statui ale lui Buddha din Bamiyan (Afganistan), cineastul elvetian Bernard Weber a initiat o campanie pentru stabilirea celor 7 minuni ale lumii moderne. La realizarea topului au participat peste 100 de milioane de oameni. Anul trecut au fost desemnate cele 7 noi minuni:
1. Marele Zid Chinezesc
2. Petra
3. Statuia lui Iisus
de la Rio
4. Machu Picchu
5. Chichen Itza
6. Coloseum
7. Taj Mahal
Reprezentantii TVtravel.ro au facut o calatorie in jurul lumii, vizitand cele 7 noi minuni.
Libertatea va prezinta 7 episoade cu relatari din excursie.