• Zeci de mii de euro pleacă regulat din conturile Metrorex către Uniunea Sindicatelor Libere din Metrou pentru “prestări servicii”.
  • Ultima factură a fost tăiată de organizaţie în luna septembrie şi are o valoare de peste 140.000 de euro.
  • Libertatea a descoperit zeci de facturi emise şi de societatea comercială deţinută de sindicat tot pentru „prestări servicii”.
  • Compania refuză să spună ce reprezintă mai exact aceste sume şi precizează doar că este vorba despre „cheltuieli sociale”.
  • Între august 2016 şi august 2018 Metrorex a făcut plăţi către sindicat în valoare de peste un milion de euro.
  • Liderul de sindicat, Ion Rădoi, susţine însă că serviciile prestate către companie sunt, de fapt, bilete de odihnă şi tratament.
  • Pentru a putea funcţiona, Metrorex primeşte în fiecare an subvenţie de la bugetul de stat.

de Cătălin Doscaş

Greva de avertisment de joi de la metroul bucureştean vine pe fondul unor negocieri eşuate între Uniunea Sindicatelor Libere din Metrou (U.S.L.M.) şi conducerea Metrorex.

Ca urmare a expirării Contractului Colectiv de Muncă, sindicaliştii au cerut iniţial o majorare a salariilor cu 42 de procente.

Libertatea a dezvăluit zilele trecute că această mărire ar veni în completarea unui câştig mediu net în companie de peste 4.000 de lei pe lună.

În bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2018, Metrorex are prevăzute cheltuieli cu personalul de aproape 100 de milioane de euro, ceea ce reprezintă aproximativ 25 la sută din total.

La aceste cheltuieli cu exploatarea intră şi o serie de plăţi făcute direct în contul sindicatului şi în contul unei societăţi comerciale deţinute tot de angajaţi – Sindomet Servcom SRL.

Ziarul a descoperit în evidenţele Serviciului Financiar al Metrorex zeci de facturi emise de ambele entităţi.

Cele mai „grele” facturi au fost emise de sindicat.

Ultima dintre acestea, de peste 140.000 de euro, a fost tăiată de U.S.L.M. în septembrie tot pentru “prestări servicii”.

La aceasta se mai adaugă alte patru facturi, două pe 31 august şi două 28 septembrie,  emise de Sindomet Servcom SRL, tot pentru “prestări servicii” în valoare totală de aproape 155.000 de euro.

Legăturile «bolnăvicioase» de la metrou. Metrorex plătește cu sute de mii de euro sindicatul care amenință cu greva generală!

Registrul Operaţiuni Generatoare de Obligaţii la Plată – Cheltuieli de exploatare (sursa: Metrorex)

Mai pe româneşte, în timp ce la vedere au loc negocieri aprinse pe marginea măririlor salariale, în culise, afacerile dintre sindicat şi compania de stat merg strună.

În total, între august 2016 şi august 2018, serviciul financiar al companiei a făcut plăţi, către cele două entităţi, de peste un milion de euro.

Metrorex a transmis la solicitarea ziarului că facturile plătite „reprezintă cheltuieli sociale” şi că respectă prevederile Codului Fiscal şi Contractului Colectiv de Muncă.

Contactat la rândul său de Libertatea, liderul de sindicat Ion Rădoi a declarat că serviciile prestate către Metrorex de U.S.L.M. şi Sindomet Servcom SRL sunt, de fapt, bilete de odihnă şi tratament pentru membrii organizaţiei.

Patrimoniul sindicatului

Salariaţii Metrorex deţin, prin Sindomet Servcom SRL, un complex turistic la Buşteni.

La sfârşitul anului trecut, societatea a fuzionat cu Viltour S.A, care deţinea o vilă în aceeaşi localitate.

Până de curând, Sindomet Servcom SRL administra şi spaţiile comerciale de la metrou.

Înţelegerea, care a expirat în septembrie, nu a mai fost prelungită de conducerea Metrorex.

În urmă cu cinci ani, asocierea dintre firma sindicatului şi compania de stat a făcut subiectul unui dosar la DNA, care a fost clasat ulterior.

Răspunsul DNA cu privire la dosarul care viza posibile fapte de abuz în serviciu contra intereselor publice. by Catalin Andrei Doscas on Scribd

Potrivit legislaţiei, dacă negocierile privind noul contract de muncă vor eşua după greva de avertisment de joi, sindicaliştii au dreptul la grevă generală.

Angajații de la metrou au organizat, în ultimii 28 de ani, 15 greve generale, 18 greve de avertisment şi una de solidaritate, dar multe dintre ele au fost declarate ilegale de instanţă.

Ultimul protest major a avut loc pe 17 noiembrie 2009, când Bucureştiul a fost paralizat între orele 4.00 şi 16.00. Atunci, sindicaliştii au cerut o majorare de 20% a salariilor.


CITEŞTE ŞI:

Prețul cartelelor de metrou ar putea crește după greva angajaților Metrorex. Anunțul ministrului Transporturilor

Câți bucureșteni ar fi afectați dacă se va declanșa greva generală la metrou

 

 
 

Google News Urmărește-ne pe Google News