Circinus Defence S.R.L. este societatea care a semnat pe 1 februarie un memorandum cu ROMARM S.A., companie românească de stat aflată în subordinea Ministerului Economiei, pentru implementarea unui “sistem de comandă, control, comunicații, computere și informații” care ar trebui să asigurare standardele NATO în materie de interoperabilitate între Forțele Armate ale României, fie că vorbim de cele Terestre, Navale sau Aeriene. Potrivit documentelor oficiale, contractul este estimat de Armata Română la peste 180 de milioane de euro.
Circinus Defence S.R.L. are un capital social de 1.000 de lei și a fost înființată în mai 2007. Este deținută de CIRCINUS LLC din Statele Unite(99%) și Alan Blaine Stone (1%). Societatea are în prezent sediul social pe bulevardul Poligrafiei, la aceeași adresă cu S.C. Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații S.R.L. Aceasta din urma a fost înființată în 1994 și a declarat la Ministerul de Finanțe, în 2016, venituri totale de 9,7 milioane de euro și un profit de 164.000 de euro. Potrivit Registrului Comerțului, societatea este deținută în prezent de Gabriel Laurențiu Militaru (3%), Vlad Doru Necula (3%), Vasile Butan (4%) și Călin Ștefan Cătălin Radu (90%). Pe contractul de închiriere al spațiului apare însă numele lui Mihai Liviu Gheman, în calitate de director general. Acesta este fiul lui Oliviu Gherman, fost senator PDSR și fost ambasador la Paris în guvernarea Năstase.
Potrivit Monitorului Oficial, în anul 2005, societatea îl avea acționar pe Bogdan Chireac, fost redactor-șef adjunct al cotidianului Adevărul și fost editorialist la Gândul până în 2007. El a demisionat după ce presa centrală a scris despre mai multe contracte cu statul câștigate, la vremea respectivă, de Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații S.R.L.
Contracte “strategice”, bani de la buget
Din 2005 și până în prezent, firma a continuat să câștige contracte cu statul pentru furnizarea de servicii “de întreținere a echipamentului de telecomunicații”, de „sisteme de detectare a explozibililor”, de „sisteme de comandă, de control, de comunicații și computerizate”, ori contracte pentru realizarea de “infrastructuri de telecomunicații”.
Printre beneficiari se numără instituții precum ROMATSA, Inspectoratul General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne, unități militare ale Ministerului Apărării Naționale, Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Nuclearelectrica, Aeroportul Internațional Otopeni, poliții locale și diverse administrații publice locale sau județene. La multe dintre aceste licitații, S.C. Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații S.R.L. a fost singurul ofertant, iar în alte cazuri, a primit contractele prin încredințare directă.
Micul Circinus și terenurile din Băneasa
În contrapartida Circinus LLC, firma-mamă din Statele Unite este în fapt o societate cu răspundere limitată (n.r. -Limited liability company), care are un capital redus. Potrivit documentelor obținute de Libertatea, firma avea în conturi, la momentul înființării subsidiarei din România, în mai 2017, doar 158.661 de dolari.
Circinus LLC este controlată de Threat Deterrence Capital LLCm care la rându-i este administrată de Elliott Broidy. Elliot Broidy este un controversat om de afaceri și lobbyist din Statele Unite, care a fost vicepreședinte al comitetului de organizare al ceremoniilor de învestire ale președintelui SUA, Donald Trump. La invitația acestuia, președintele PSD, Liviu Dragnea și premierul de atunci Sorin Grindeanu au participat contra-cost la festivitatea de la Wasington.
Presa centrală a relatat că Broidy a fost preşedintele fondului de investiţii Markstone Capital. El și-a dat demisia în 2009, după ce a recunoscut că ar fi dat mită un milion de dolari unor oficiali ai statului New York și unor manageri de fondurilor private de pensii. Unul dintre investitorii Markstone Capital ar fi fost miliardarul israelian Benjamin Steinmetz, cunoscut în România ca unul dintre investitorii de la Roşia Montană. El a fost trimis în judecată în dosarul fostei “Ferme Regale Băneasa”, ca urmare a unor retrocedari ilegale în mijlocul cărora s-ar fi aflat Paul Lambrino, nepotul Regelui Carol al II-lea. Legături cu fosta Fermă Regală Băneasa are și omul de afaceri Puiu Popoviciu. El a intrat ilegal în posesia unei parți din fosta fermă donată de Regele Mihai, prin decret în 1929, actualei Universitații de Știinţe Agricole. El a fost condamnat la șapte ani de închisoare iar în prezent se află în Marea Britanie.
Potrivit DNA, “în condițiile în care terenul respectiv (ferma Băneasa) se afla în proprietatea publică a statului, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacții și, în plus, a fost în mod vădit subevaluat”. „În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments S.A.(n.r. – care deține în prezent Băneasa Shopping City), terenul a fost evaluat la valoarea de 1 USD/mp, în timp ce valoarea de piață de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp“, susținea procurorii în 2012, anul în care a fost trimis dosarul în judecată.
Odată trecut acel teren din proprietatea publică a statului în proprietatea SC Baneasa Investments S.A., o parte din acesta a fost vândut de Gabriel Puiu Popoviciu, prin contract, Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București, la un preț cu mult sub prețul pieței. În prezent, pe acel teren se află clădirea ambasadei.
Citește și: