În instituțiile publice locale s-au luat deja măsuri pentru aplicarea legii antifumat, fiind amenajate spații destinate fumătorilor în afara sediilor instituțiilor, iar autoritățile cu rol în implementarea legii s-au pregătit pentru efectuarea de controale în localurile publice, potrivit Agerpres.
Ultima speranță a fumătorilor: proiectul care vrea să modifice legea antifumat. Ce prevede acesta
În incinta principalelor instituții publice din județul Hunedoara nu se fumează de ani buni, dar administrațiile locale au pregătite afară spații amenajate corespunzător pentru fumători. O situație aparte este întâlnită la Primăria Deva unde, în urmă cu mai mulți ani, o parte dintre angajații fumători au renunțat la acest viciu în timpul orelor de program, preferând să fumeze doar acasă. Pentru ceilalți funcționari administrația locală a pregătit un loc pentru fumat. ”În cadrul Primăriei Deva este amenajat un loc de fumat în aer liber, prevăzut cu tot ceea ce scrie în lege. De asemenea, în spațiile interioare sunt marcaje de atenționare referitoare la interzicerea fumatului”, a afirmat purtătorul de cuvânt al instituției, Mona Voinescu.
Majoritatea instituțiilor publice din județul Neamț au amplasate, în afara clădirilor, scrumiere atât pentru cei care lucrează în instituție, cât și pentru vizitatori. Șefii instituțiilor susțin că legea antifumat nu afectează activitatea pentru că nici până acum nu era permis fumatul în interiorul clădirilor. Spre exemplu, primarul municipiului Piatra Neamț, Dragoș Chitic, a declarat că angajații care fumează au de multă vreme un spațiu amenajat cu scrumiere la intrarea în instituție. Dragoș Chitic, el însuși fumător, a declarat că se va conforma și el prevederilor legii și nu va fuma în interiorul instituției, deși a făcut-o până acum. ”Există chiar la intrarea în primărie, în afara, un spțiu special amenajat. Acolo va merge toată lumea, fără excepție, dacă vrea să fumeze. Și eu mă voi conforma. Teoretic, nici până acum nu s-a fumat în primărie”, a declarat primarul Dragoș Chitic.
- MUGUR MIHĂESCU: ”Mă deranjează discriminarea aceasta. Mâine, poimâine pe noi, fumătorii, ne vor arăta cu degetul ca pe ciumaţi!”
În județul Alba, fumătorii sunt puși de-a dreptul la zid. Conducerea Primăriei Alba Iulia nu intenționează să amenajeze pe terasa clădirii spații pentru fumători, cei care au acest viciu trebuind să și-l „controleze” pe durata celor opt ore de program, a declarat purtătorul de cuvânt al instituției, Mihai Coșer. ”Nu avem planuri și nici măcar intenția de a amenaja pe terasa acestei instituții astfel de locuri și nici în proximitatea ei. Deci cei care au acest viciu vor trebui să și-l controleze, cel puțin pentru opt ore, sau să apeleze la un mediu deschis total. Bineînțeles, asta în măsura în care timpul și atribuțiile le permit acest lucru, să-și consume viciul la o distanță rezonabilă de interioarele primăriei”, a afirmat Mihai Coșer. Acesta a menționat că în cazul în care un angajat încalcă prevederile legii antifumat și în măsura în care există sesizări în acest sens, se va acționa conform regulamentului de funcționare internă, care specifică clar interzicerea fumatului în birouri.
Pe de altă parte, fumătorii vor mai avea puțin de așteptat și în ceea ce privește terasele sezoniere, deoarece, potrivit unui regulament adoptat de consilierii locali, acestea nu pot fi deschise mai devreme de 1 aprilie.
Legea antifumat intră în vigoare de mâine, dar normele de aplicare nu au fost definitivate
Prefectul județului Botoșani, Dan Nechifor, ia în calcul efectuarea unor controale inopinate în instituțiile publice și unitățile de alimentație publică, în prima zi de aplicare a Legii anti-fumat. Acesta a declarat că indiferent dacă este agreată sau nu, o lege trebuie respectată, iar el, în calitatea sa de garant al respectării legii, va urmări aplicarea noului act normativ. ”Luăm în calcul să verificăm toate spațiile publice închise, pentru a vedea dacă se respectă prevederile legale. Vom face controale inopinate având în vedere că trebuie să transmitem un mesaj clar că legea există și trebuie respectată”, a afirmat Nechifor.
Instituția Prefectului Județului Bihor își va amenaja, până în luna octombrie, o sală separată pentru fumători, a declarat Claudia Timofte, șefa Cancelariei. Potrivit acesteia, în Instituția Prefectului sunt mai puține persoane care fumează, doar nouă din cei 34 de angajați. Deocamdată, acestea au posibilitatea să fumeze afară, în curtea instituției, unde este un loc amenajat pentru fumat. Până cel târziu pe 1 octombrie a.c., se va amenaja un spațiu în interior, dotat corespunzător, cu ventilație, cu extinctor etc, potrivit legii. ”Chiar azi am avut o ședință cu colegii privind prelucrarea prevederilor legale în cazul legii antifumat. Conform legii, va trebui modificat Regulamentul de ordine interioară, pentru introducerea în regulament a prevederilor acestei legi și adus la cunoștința angajaților, inclusiv privind sancțiunile pe care le pot primi în momentul în care este găsit cineva care fumează în incinta instituției”, a declarat Claudia Timofte.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro