Dacă săptămâna trecută, deputații au scos din lege amendamentul în care se preciza că debitorii compatibili sunt doar cei care au un grad de îndatorare mai mic de 50%, la începutul acestei săptămâni, aleșii au scos și amendamentul legat de limita de credit de 250.000 de franci elvețieni. Prin această ultimă decizie toți cei peste 50.000 de clienți ai băncilor au intrat sub incidența legii conversiei creditelor.
Decizia parlamentară nu a căzut deloc bine pentru bancheri, astfel că, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a spus public că legea că este un exemplu de curent populist care poate genera euforie pe termen scurt în rândul beneficiarilor, dar costuri economice „deloc neglijabile” pentru societate pe termen lung.
Cursul francului elveţian este, în prezent, de circa 4,15 lei, faţă de 2-2,5 lei în perioada 2007-2008, când s-au acordat cele mai multe credite în moneda elveţiană.
Ajută puțini în detrimentul celor mulți
După decizia luată în Parlament, vocile contra acestei legi nu au încetat să apară. Astfel că, Adrian Mitroi, profesor la Academia de Studii Economice (ASE) a afirmat că pentru conversia creditelor cei mulți vor plăti prețul.
„Orice dreptate aparentă a unora este o nedreptate făcută celorlalţi. În general, orice încercare de a face o favoare cuiva este o defavoare făcută tuturor. Să nu credeţi că băncile se vor purta cu gentileţe pe acest subiect, ci vor pune la plată pe ceilalţi debitori, pe noi debitorii, pe noi cei care vom vrea să luăm credite în viitor. Într-un fel sau altul să nu credeţi că este doar banca care va plăti efectele legii, ci vom plăti şi noi cei care avem credite în euro sau în lei”, a spus Mitroi.
Un efect al acestei legi deja s-a văzut în cursul valutar care a crescut în aceste zile, iar din cauza acestuia, toți cei care au de plătit facturi, datorii sau orice alte servicii în euro, vor plăti ceva mai scump.