Iniţiatorii proiectului sunt preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi deputatul Mircea Gheorghe Drăghici. Propunerea a fost depusă în luna iunie, în Parlament.
Propunerea legislativă privind declasificarea unor documente vizează hotărârea CSAT 17/2005 privind combaterea corupţiei, fraudei şi spălării banilor, precum şi toate documentele care conţin informaţii clasificate în baza acesteia.
Ce prevede proiectul de lege
„Persoanele care se consideră vătămate într-un drept ori într-un interes legitim de efectele produse de documentele menţionate au posibilitatea, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii, să se adreseze instanţelor competente pentru constatarea încălcării drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi repararea prejudiciului suferit”, prevede actul normativ.
Iniţiativa prevede declasificarea automată, de drept, fără a mai fi necesară nici o altă procedură, a Hotărârii CSAT din 2005 și a tuturor documentelor clasificate emise în baza acesteia.
Acest luru ar urma să se facă prin derogare de la Legea nr. 182/2002 privind informațiile clasificate, care prevede că informațiile clasificate ca secrete de stat pot fi declasificate doar prin hotărâre de Guvern, la solicitarea motivată a emitentului.
„Protocoalele (secrete de cooperare între SRI și Parchete, Curți de Apel, CSM etc – n.r.) au dus la grave abuzuri și la încălcarea unor drepturi constituționale ale persoanelor aflate în urmărire penală sau inculpate în procese penale. Nu puțini cetățeni au fost condamnați penal în baza unor probe culese și administrate potrivit acestor protocoale secrete. Neavând acces la materialul probator adunat de procuror prin înregistrări secrete efectuate ilegal de organele de cercetare penală speciale (aparținând SRI ), persoanele inculpate nu s-au putut apăra în fața judecătorilor și nu au avut parte de un proces echitabil. În acest fel, li s-au încălcat drepturi recunoscute de Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și consacrate prin jurisprudența CEDO”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.
Viorica Dăncilă spune că declasificarea protocoalelor poate fi apreciată ca neconstituţională
Proiectul lui Dragnea şi Tîriceanu a primit deja avizul pozitiv al Comisiei pentru drepturile omului de la Senat, iar Comisia juridică, care este avizatoare, a amânat marţi dezbaterea acestui proiect de lege.
Interesant este punctul de vedere al Executivului condus de Viorica Dăncilă, care a transmis că nu doreşte să avizeze în niciun fel acest proiect, ci lasă la latitudinea Legislativului acest lucru.
„Elaborarea unei inițiative legislative de către puterea legislativă, prin care se impune declasificarea unei hotărâri a acestei instituții, fără o motivare substanțială, fără acordul și consultarea sa și a instituțiilor statului care au atribuții în gestionarea informațiilor clasificate, fără respectarea nici unei alte proceduri prevăzute de lege, poate fi apreciată ca neconstituțională din perspectiva încălcării principiului separației puterilor în stat (…)”, se menționează în punctul de vedere al Guvernului, semnat de premierul Viorica Dăncilă.
„Toate protocoalele trebuie scoase la lumină pentru că justiţia funcţionează pe Constituţie, pe Codul de procedură penală, pe legile penale şi atât, care sunt clare”, a afirmat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, recent.
- Augustin Lazăr, despre protocoalele cu SRI: „Nu și-au produs efectul’
- VIDEO/ Eduard Hellvig, despre cele două protocoale semnate între SRI și Parchetul General: „Trebuie să fii total rupt de realitate să mă acuzi pe mine că am ceva de ascuns’
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Protocoalele SRI, denunțate din nou – gargară politică reîncălzită
- Povestea protocoalelor SRI-Parchet. Liviu Dragnea cere anchetă în Parlament
Citeşte şi: VIDEO / Aleşii au găsit vinovatul pentru eşecul referendumului: Poporul român!