Proiectul de lege stabileşte unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol şi de abandonare, precum şi a lucrărilor/lucrărilor la sonde aferente operaţiunilor petroliere, desfăşurate de titularii de acorduri petroliere cu privire la perimetrele petroliere offshore, în conformitate cu prevederile acordurilor petroliere încheiate între titulari şi ANRM
Toate taxele și redevențele datorate de companiile care vor să extragă gaze naturale din Marea Neagră vor fi înghețate pe toată perioada acordurilor petroliere semnate cu statul român, iar acestea își vor putea deduce din baza de impunere a impozitului pe veniturile suplimentare offshore toate investițiile efectuate în perimetrele concesionate, de la intrarea în vigoare a acordurilor petroliere, în limita a 60% din totalul veniturilor suplimentare
În plus, a fost înghețat pe toată perioada concesiunilor și procentul de 50% din cantitatea de gaze naturale contractate cu livrare în același an calendaristic pe care petroliștii din Marea Neagră sunt obligați să îl vândă anual pe bursele de gaze din România, în mod transparent și nediscriminatoriu.
Senatorul PMP Traian Băsescu a atras atenţia, în plen, că legea, în forma aceasta, încalcă principiile Tratatului Uniunii Europene. Potrivit lui Băsescu, fixarea redevenţelor ar trebui făcută pentru relansarea economiei, pentru că ţara noastră nu poate consuma gazele din Marea Neagră. Ce veţi face cu jumătate din cantitate, care rămâne în ţară, gândiţi înainte de a vota ca redevenţele să ne permită relansarea petrochimiei, să avem gaze pentru populaţie. România are doar 32% din locuinţe aprovizionate cu gaze”, a mai spus Băsescu.
Actul normativ fusese trimis la reexaminare de preşedintele Klaus Iohannis.
Au fost exprimate 81 voturi „pentru”, nouă împotrivă (USR) şi 15 abţineri.
Dragnea: Statul român va avea, în baza Legii offshore, beneficii majore de 50% din producţia de gaze
Statul român va avea, în baza Legii offshore, beneficii majore de 50% din producţia de gaze, care vor tranzacţionate pe piaţa din România, şi impozitul pe venitul suplimentar, în plus faţă de redevenţe, a afirmat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, luni, la finalul şedinţei grupului social-democraţilor din Camera Deputaţilor.
„La Camera Deputaţilor s-au introdus amendamente astă vară prin care, în plus faţă de Senat, s-au prevăzut unele lucruri, şi anume: s-a prevăzut în plus un impozit pe venitul suplimentar, care poate merge până la 13,2 miliarde de dolari. De asemenea, 50% din producţia din gaze să fie tranzacţionată pe bursa din România. Aceste două lucruri au rămas neschimbate. (…) Nu se modifică absolut nimic faţă de ceea ce am spus astă vară. Statul român va avea aceleaşi beneficii majore, şi anume 50% din producţia de gaze, care se va tranzacţiona pe piaţa din România, şi impozitul pe venitul suplimentar, care vine în plus faţă de redevenţe. A treia chestiune care a fost eliminată de fapt la Camera Deputaţilor: nu se îngheaţă fiscalitatea generală, ci doar regimul fiscal specific pentru offshore, respectiv redevenţa respectivă şi impozitul pe venitul suplimentar”, a arătat el într-o declaraţie acordată presei la Palatul Parlamentului.
În ce priveşte mecanismul de deducere a investiţiilor, el a precizat că problema este dacă investiţiile se deduc într-o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp, neavând niciun fel de influenţă asupra sumelor pe care statul român le va câştiga.