Dacă imobilul a fost dobândit anterior căsătoriei, atunci el este bun propriu al unuia dintre soţi, şi nu bun comun, astfel încât soţia să aibă dreptul la jumătate.
Însă, după decesul fiului, casa achiziţionată de acesta le-a revenit moştenitorilor săi, respectiv fiica şi soţia, întrucât nu erau divorţaţi la data decesului. Prin urmare, asupra casei în prezent există doi coproprietari: soţia, cu o cotă de 1/4, şi fata, cu o cotă de 3/4. Concomitent, părinţii defunctului au (probabil) un drept de uzufruct viager.
Astfel, d-na Rădulescu nu are calitatea de proprietar asupra casei, pentru a putea decide cui va reveni. Va trebui să fie dezbătută succesiunea de pe urma defunctului, pentru a se stabili cine primeşte casa în natură, dacă nu este comod partajabilă.
Nepoata d-nei Rădulescu ar avea prioritate la obţinerea în natură a casei, întrucât deţine o cotă majoritară şi locuieşte în prezent în imobil, însă va fi obligată la plată către mama sa la o sultă de 1/4 din valoarea casei.
Telefonul cititorului: 021.203.08.49 (Luni-vineri 12.00-16.00)
Cum obţin date despre veniturile avute la ICPB?
Timp de 15 ani am lucrat la ICPB. Pentru întocmirea dosarului de pensionare am nevoie de o adeverinţă privind veniturile obţinute în această perioadă. Unde pot apela pentru rezolvarea acestei probleme? (Ion Şerbănescu, Teleorman)
Răspuns: Un prim demers îl puteţi face la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti. Punct de evidenţa muncii: Calea Giuleşti nr. 6- 8, sectorul 6. Program de lucru cu publicul: luni, marţi, miercuri şi joi: 8.30-13.00.
Când mă voi putea pensiona pentru limită de vârstă?
Sunt născută în luna martie a anului 1959 şi am o vechime în muncă de 35 de ani. Când mă pot pensiona la limită de vârstă? (Mariana Ursu, Braşov)
Răspuns: Vă veţi putea pensiona la limită de vârstă după anul 2020, luna iulie, la vârsta standard de pensionare de 61 ani şi 4 luni (conform www.lapensie.com).