Priveliștea primăvăratică i-a bucurat pe oamenii din Botoșani care nu se așteptau ca liliacul să înflorească în plină toamnă.
”Am 72 de ani şi nu am mai văzut aşa ceva. E drept, în alte toamne au mai înflorit castani sau salcâmi, dar flori de liliac la final de septembrie nu am mai întâlnit”, a declarat o botoşăneancă.
Liliacul a înflorit datorită temperaturilor demne de vară
Nici specialiștii Agenției Fitosanitare Botoșani Acest fenomen n-au găsit o explicație pentru acest fenomen.
”Când vremea e atipică, anotimpurile se succed într-un alt mod decât cel normal, cu secetă excesivă, cu temperaturi mult mai blânde iarna, apar anomalii de natură fiziologică la plante. Am înţeles că au înflorit şi alte plante. Sunt practic dereglări de natură fiziologică, pe fondul schimbărilor climatice. Anotimpurile au avut o anumită caracteristică, ori, în condiţiile în care nu ştii când e vară, când e toamnă, când e iarnă, plantele sunt derutate”, a spus Ovidiu Mihalache, şeful Agenţiei Fitosanitare Botoşani.
Tot în această perioadă au apărut flori şi la un castan de pe Pietonalul Unirii. În cazul castanilor, specialiștii spun că înflorirea este cauzată de atacul unor boli şi dăunători, care au provocat desfrunzirea prematură a copacului.
„În condiţiile unor temperaturi ridicate, copacul generează noi lăstari, înfloreşte, numai că lăstarii care apar pe ultima sută de metri sunt predispuşi la îngheţ, iarna. Acest lucru este valabil şi la alte specii de plante”, a mai precizat Ovidiu Mihalache.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro