În urmă cu aproape zece ani, Loredana Groza demara proiectul Agurida, în care a cooptat instrumentiști cu vechime, printre care și câțiva din Ansamblul”Ciocârlia” al Ministerului de Interne. Marin Alexandru, vioară, și Pancinel Constandache zis Pancho, trompetă, sunt doi dintre membrii “bandei” Agurida pe care îi putem vedea ori de câte ori vedeta urcă pe scenă și care o acompaniază la hit-uri precum Zig Zagga. Cei doi fac echipă de mai bine de 30 de ani și au în spate o istorie comună – au împărțit aceleași scene și sunt ca frații, după cum singuri spun.
Marin Alexandru este dirijorul Ansamblului Ciocârlia și un nume respectat în lumea muzicală. A cântat nu doar pentru miniștri de Interne, ca angajat al M.A.I., ci și în fața a sute de mii de străini. A colaborat cu Gheorghe Zamfir care ulterior l-a prezentat lui Andre Rieu. Au urcat pe scenă de 14 ori în fața europenilor și au fost prezentați de Rieu: ”Prietenii mei români!”
La Ciocârlia, Pancho și Marin Alexandru împart … ce a mai rămas din fostul mare ansamblu. Pe vremuri, aici era un adevărat “templu” al folcorului românesc, cu 300 de angajați. Acum mai sunt 30 și fac spectacole la care primesc invitații gratuite angajați și foști angajați ai ministerului. Marile satisfacții vin din colaborările externe, cum ar fi cea cu Loredana Groza.
Au lucrat și încă o fac cu Clejanii sau cu Damian & Brothers. Practic, nimic din muzica românească nu le este străin. Marin Alexandru cântă la vioară de mic, la îndemnul bunicului său, care era profesor. Îi arăta artiști la televizor și îi spunea ”uite, acolo trebuie să ajungi și tu!”
“Cu Marin Alexandru am colindat toată lumea. Am cântat în aceleași orchestre, suntem ca și frații”, spune Pancho. Într-adevăr, nu este scenă mare pe care să n-o cunoască – de la Carnagie Hall New York, Palladium Londra, Victoria Hall Geneva, Olympia Paris, până la Gasteig Munchen. Despre colaborarea cu Loredana spune că este extraordinară și, ce-i drept, se vede pe chipurile lor, pe scenă, că sunt fericiți lângă ea.
Cei doi spun că pentru ei muzica este terapie. Că face parte din ființa lor. “Vioara este o prelungire a mea. Cred că fiecare instrumentist își iubește foarte mult instrumentul. De aici, din vioară, vine exprimarea mea ca și om, până la urmă, nu ca artist. Ca om. Totul trece prin vioară și tot ce gândesc și ce simt se exprimă prin notele pe care le dăruiesc publicului, oamenilor”, spune Marin Alexandru.
La rândul lui, Pancho spune că muzica e viața lui. “Dacă sunt bolnav, de exemplu, mă simt rău, mă doare capul…cum pun mâna pe trompetă și încep să cânt, a dispărut orice durere. Muzica este un remediu extraordinar pentru suflet. Când ești supărat, cânți ceva și în tine celulele încep să se armonizeze. Uiți de gânduri, de tot. E o terapie extraordinară muzica”.