Cand sunt Mosii de toamna
Ce punem în coş
E un fel de a spune, fiindcă, din fericire, cei mai mulţi credincioşi nu mai aduc la slujbă coşuri mari şi împopoţonate, ca altădată. Într-o biserică aglomerată, aşa cum sunt mai toate (din fericire), cea mai practică soluţie este să venim cu o sticlă mică de vin, de 500 ml, şi o colivioară care vor sfinţi vinul şi bucatele abundente de acasă, înainte de a fi împărţite. Dacă vrem să dăm pachete şi în biserică, să aibă dimensiuni rezonabile, ca să nu trebuiască să le înghesuim pe sub mesele cu pomeni, după cum se mai vede pe ici-pe colo.
Coliva se face din grâu fiert şi se îndulceşte cu miere sau zahăr. Cel mai bine este să se ia, la biserică, o colivă mică, într-un vas mai adânc şi cu un capac bine închis, pe care îl scoatem când începe slujba. Pe colivioara aceasta se aşază Sfânta Cruce şi se ornează cu bombonele colorate, care închipuie frumuseţea faptelor bune pe care răposatul/răposata le-a lăsat ca mărturie în lumea aceasta. Este foarte practic să aducem şi mici cantităţi de colivă, în păhărele din plastic, pe care le vom împărţi, la sfârşitul slujbei, împreună cu câte o lumânare.
Colacul poate fi, de asemenea, de dimensiuni rezonabile, nu cât roata carului. Mai practice sunt prescurile, care ocupă loc mai puţin.
Lumânările trebuie cumpărate cu generozitate, câte una pentru fiecare vas şi pahar cu colivă şi pentru fiecare colac sau prescură, una de pus în gura sticlei cu vin, două pentru preot – o lumânare se dă odată cu pomelnicul, înaintea slujbei, cealaltă se dă împreună cu un prosop, când începe citirea pomelnicelor.
Vinul, roşu sau alb, trebuie să fie curat, să nu conţină zahăr sau apă. El va sta tot timpul slujbei lângă colivă şi colaci, cu dopul scos şi cu o lumânare în gura sticlei.
Tămâie, cărbuni, prosop: acestea se dau preotului, odată cu pomelnicul.
Reguli de bună purtare în biserică
Ce reguli avem de păzit când mergem la sfânta biserică ne învaţă părintele Cleopa:
-
- Să fim împăcaţi cu toţi oamenii şi să cerem iertare de la toţi.
-
- Să fim îmbrăcaţi curat şi cât mai cuviincios şi să avem chipul smerit; femeile să aibă capul acoperit.
-
- Să stăm cuviincios în biserică, bărbaţii în partea dreaptă, femeile în partea stângă.
-
- După ce s-a dat binecuvântarea de Sfânta Liturghie, suntem datori să stăm fiecare la locul său şi să nu ne mai închinăm pe la sfintele icoane.
-
- În timpul slujbei este păcat să vorbim în Sfânta Biserică, în afară de mare nevoie.
-
- Să nu ieşim din biserică înainte de terminarea Sfintei Liturghii, în afară de mare nevoie.
-
- După terminarea sfintelor slujbe, să ne întoarcem cu evlavie la casele noastre, petrecând restul zilei în cugetarea şi citirea celor sfinte şi în cercetarea bolnavilor.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!