Steagurile au fost coborâte în bernă, în memoria celor care au ieșit în stradă în urmă cu 29 de ani, pentru libertate. În Timișoara au fost organizate, luni, mai multe slujbe de pomenire a eroilor la diferite biserici din oraș, iar la Catedrala Mitropolitană au fost depuse coroane de flori.
La Cimitirul Eroilor au fost familiile celor care s-au jertfit pentru libertate, revoluționari care au luptat în acele zile și oficialități, notează tion.ro.
„M-aș bucura ca generațiile de după Revoluție și cele care vor veni să nu uite că cineva a plătit cu prețul vieții această libertate și mie îmi pare rău că foarte mulți dintre noi înțelegem această libertate greșit. Cred că ar trebui să fim mai buni, să ne ajutăm, să ne iertăm”, a spus Marius Bogdan, care la Revoluția din Decembrie 1989 a fost rănit și împușcat, pe când avea doar 20 de ani, conform sursei citate.
În 17 decembrie 1989, la Timișoara se trăgeau primele focuri de armă. În urmă cu 29 de ani, Armata și-a îndreptat armele înspre popor, însă oamenii s-au îndârjit și au ieșit în stradă în număr tot mai mare pentru a scanda împotriva regimului lui Nicolae Ceaușescu.
Miliția a intervenit și a început să facă arestări, în vreme ce Armata a scos pe străzile din oraș tancuri și TAB-uri, pentru a-i intimida pe manifestanți.
Pe 17 decembrie 1989, 62 de oameni au murit la Timișoara, iar câteva sute au fost răniți.
Încercarea regimului Ceaușescu de a înăbuși violent Revoluția de la Timișoara avea să dea în clocot spiritul unui oraș care a decis să se opună ordinelor dictatorului.
Vezi evenimente pentru comemorarea a 29 de ani de la Revoluție au loc în Timișoara în zilele următoare.
sursă foto: tion
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro