Manualul de Geografie pentru clasa a VI-a este plin de greșeli, și nu vorbim aici despre greșeli de ortografie ori punctuație, ci de noțiuni elementare științifice, arată o analiză făcută de hotnews.ro
Manualul unic de Geografie scos de Editura Didactică și Pedagogică – editura Ministerului Educației pune localitatea din județul Teleorman pe lista orașelor importante de pe traseul Dunării, însă o localizează greșit. Mai mult, Marea Moartă este pusă pe hartă în loc de Marea Roșie, Insula Tasmania este numită „Vanuatu”, un stat nu există, regiunea industrială Ruhr este greșit scrisă Rhur.
Lista greșelilor
1. Turnu Măgurele este greșit poziționat în locul Drobetei-Turnu Severin, pe harta care indică Traseul Dunării (pagina 50)
Ilustrația Harta Politică a Lumii, de la paginile 13 și 14, conține cele mai multe greșeli:
2. Marea Moartă este plasată pe hartă greșit, în loc de Marea Roșie
3. Harta nu reprezintă Sudanul de Sud, deși a devenit țară independentă din 2011
4. Insula Ascension este greșit scrisă „Asuncion”, făcându-se confuzie cu capitala Paraguayului.
5. Insula Tasmania este greșit numită „Vanuatu””, deși pe hartă apare și Vanuatu corect scris și la locul real
6. Guiana Franceză este scrisă cu „i”, în timp ce Guyana apare corect, cu „y” (asta deși cele două denumiri apar corect în altă hartă, la pagina 13).
7. Insulele Falkand în loc de Insulele Falkland (denumire care apare, totuși, în forma corectă, cu doar o pagină înainte).
8. Atât Londra, cât și Paris sunt prezentate ca „al treilea oraș european”, la capitolul „Mari orașe europene”. De altfel, pe pagina 60 sunt prezentate 5 orașe, însă fără o ordine predictibilă. Astfel, elevii află informații despre Moscova – cel mai mare oraș european, care este urmat de Londra – prezentat de manual ca „al treilea oraș european ca număr de locuitori”, apoi este prezentat Berlinul – „al cincilea oraș european”, precedat în manual de Roma – „al optulea cel mai mare oraș european”, iar lista de la această lecție se încheie cu Paris – indicat ca „al treilea cel mai mare oraș european”.
9. Regiunea industrială Ruhr este greșit scrisă Rhur, deși râul apare scris corect, în aceeași hartă de la pagina 71.
10. Orașul Krasnoiarsk este scris Krasniarsk (harta de la pagina 75).
11. Munții Iablonovâi apar pe harta de la pagina 75 cu numele Iablonoy.
Sursa foto: hotnews.ro
Reporterii Libertatea au încercat să obțină un punct de vedere de la Ministerul Educației, însă până la ora publicării articolului, reprezentanții instituției nu au răspuns solicitării.
Ce spune editura care a realizat manualul
Pe de altă parte, Editura Ministerului Educației anunță, într-un comunicat, că își corectează manualele cu ajutorul publicului, dar numai pe varianta digitală, pentru că manualele au fost deja printate.
„Există deja tipărite 1.600.000 de exemplare pentru clasa a VI-a, iar conducerea Ministerului Educației Naționale, precum și cea a Centrului Național de Evaluare și Examinare și cea a Societății Editura Didactică și Pedagogică S.A. își exprimă încrederea că erorile regretabile, de tipul celor din manualul de Geografie, nu sunt recurente„, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Editurii Didactice.
„Spre deosebire de anii anteriori, când Ministerul Educației Naționale nu avea drept de erată asupra manualelor pe care le achiziționa, acum orice poate fi corectat. Tocmai de aceea, în prima parte a săptămânii viitoare va apărea varianta digitală corectată, incluzând și atenționări cu privire la formatul letric”, se mai arată în comunicat.
Editura mai precizează că manualul, a fost clasat pe locul I, cu un punctaj de 91,25 de puncte dintr-un maxim de 100 și că a primit aviz științific favorabil din partea unui reprezentant al mediului universitar specializat în Geografie.
„Singura observație negativă a acestui evaluator era aceea că „gradul de dificultate a noțiunilor cuprinse în text este pe alocuri prea ridicat”. În rest, din raportul de evaluare se poate constata că „materialul grafic și cartografic este corect din punct de vedere științific, prezentarea conținuturilor este realizată unitar și coerent, activitățile de învățare sunt diverse, bine alese, favorizând utilizarea metodelor didactice activ-participative””, se mai arată în comunicat.
Libertatea a calculat cât costă proiectele lui Dragnea: 24 de miliarde de euro! Economiștii îl contrazic vehement pe liderul PSD!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro