”Împlinesc 80 de ani, 50 de ani de circ şi 57 de ani de căsătorie”, aşa îşi începe povestea vieţii lui maestru Gabriel Moşoianu. În 1954, când s-a deschis circul de stat el a fost printre cei 10 acrobaţi chemaţi de la Institutul de Cultură Fizică şi Sport la deschidere să facă acrobaţii la sol. ”Circul funcţiona atunci în locul unde acum este Teatrul Naţional”, povesteşte Moşoianu.
Şi a rămas în circ până în 2004. Din 1957 a început să plece în turnee prin lume. A dus numele României în China, Mongolia, America de Nord, America de Sud, în Mexic şi în multe ţări din Europa. Trupa Moşoianu, formată din 13 acrobaţi a ajuns de două ori în Cartea Recordurilor: o dată în anul 1984 pentru coloana de 7 inşi unul pe umerii celuilalt şi o dată în 1985 pentru o triplă piruetă.
Fiii familiei au continuat tradiţia. Aşa se face că în 1998 trupa Moşoianu Gabriel jr., din care făceau parte cei doi băieţi, Gabriel şi Traian, antrenaţi de tatăl şi mama lor a intrat iarăşi în Cartea Recordurilor cu un număr de acrobaţii la trambulină. Maestrul spune că are un talisman norocos: pălăriile pe care le-a luat de mai prin toate ţările pe unde a umblat.
Cea mai veche piesă din colecţia acrobatului are 43 de ani. A cumpărat-o din Statele Unite ale Americii. Dar acum este nedespărţit de o altă pălărie, pe care o poartă şi când merge la magazin şi pe care o are de 10 ani, tot din SUA cumpărată. A dat pe ea 25 de dolari.
”Ăsta sunt eu. Iubesc acrobaţiile şi pălăriile”, spune Moşoianu. Maestrul îşi îngrijeşte zilnic colecţia. Iar mâine, de ziua lui va sta înconjurat de membrii familiei, dar şi de pălăriile şi fotografiile făcute-n circuri, atât de dragi lui.
Fotografii: Gabriel Pătruţ
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro