- E jale! Pesta porcină e în 13 județe ale României, după cum arată harta Comisiei Europene. Mai repede cu 3 săptămâni!
- Ziua și gafa Guvernului Dăncilă. Fraza scoasă de Geronimo Brănescu despre pesta porcină, la B1 TV: „Am organizat un workshop cu vânătorii”!
- FOTO/ În Germania, panourile de atenționare pentru pesta porcină sunt în germană, engleză, poloneză și română!
Totuși, din data de 9 iulie și până azi nu a mai fost confirmat un alt focar de boală în Bulgaria. În schimb, numărul focarelor de pestă porcină din România este dublu față de cel înregistrat de cinci ţări vecine în doi ani.
Mai mult, în plină epidemie, o treime dintre veterinari țin evidența animalelor pe hârtie, în timp ce Comisia Europeană cere României să ia „măsuri excepționale” pentru a controla focarele de pestă porcină.
Cu toate acestea, specialiștii avertizează că vânarea mistreților și a prădătorilor poate extinde focarele de pestă porcină africană.
Revenind la pesta micilor rumegătoare, aceasta este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Boala se transmite în principal prin contact direct. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%. În România nu evoluează această boală, având statut de țară liberă de pesta micilor rumegătoare.
Pentru a păstra acest statut, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a întreprins acțiuni de prevenire a introducerii virusului acesti boli în România:
A transmis în teritoriu note de serviciu, care s-au concretizat prin organizarea de întâlniri cu părțile implicate și interesate, întâlniri care au vizat:
– informarea medicilor veterinari cu atribuții specifice, a operatorilor economici și a tuturor persoanelor implicate în activitatea de comerț cu rumegătoare din Bulgaria sau cu rumegătoare care tranzitează Bulgaria;
– intensificarea acţiunilor de supraveghere pasivă, în special în judeţele din sudul ţării;
– instruirea medicilor veterinari cu privire la recunoașterea semnelor clinice de boală în conformitate cu specificațiile Organizației Mondiale de Sănătate Animală (OIE);
– întărirea controalelor în punctele de trecere la frontieră în ceea ce privește transporturile de rumegătoare din Bulgaria și Turcia, având în vedere că ultimele animalele la care s-a confirmat boala nu prezentau semne clinice, confirmarea făcându-se în baza investigațiilor de laborator.
De asemenea, specialiștii din cadrul Autorității de la nivel central s-au întâlnit cu cei din cadrul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală pentru a analiza situația epidemiologică din Bulgaria și pentru a stabili măsurile adecvate pentru supravegherea și diagnosticarea acestei boli.
În data de 21 august este convocată o instruire prin videoconferință cu reprezentanții tuturor DSVSA județene pe acest subiect, urmând ca, în scurt timp să fie organizat un excercițiu de simulare pentru pesta micilor rumegătoare.
Comisia Europeană a adoptat în 04.07.2018, Decizia (EU) 2018/954 de stabilire a anumitor măsuri de protecție pentru prevenirea răspândirii pestei micilor rumegătoare în Bulgaria.
ESTE INTERZISĂ EXPEDIEREA/ACHIZIȚIONAREA din BULGARIA din comunele enumerate mai jos, de rumegătoare mici și material seminal, ovule și embrioni de la rumegătoare mici și introducerea acestora pe teritoriul României:
- Comunele Bolyarovo și Elhovo din regiunea YAMBOL.
- Comunele Sredets, Sozopol, Primorsko, Malko Tarnovo și Tsarevo din regiunea BURGAS.
Precizăm că ambele regiuni se află în apropierea graniței Bulgariei cu Turcia.
Pe această cale, ANSVSA solicită operatorilor economici din România implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să acorde maximă atenție instrucțiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA județene, pentru a își proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală.
Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA județene.
- Mai multe detalii, pe ansvsa.ro.
FOTO – Arhivă: tribuna.ro
Citește și: VIDEO/ ”Golanii” noii generații. Fiul unui bărbat ucis la Revoluția din 89 participă la protestele din Piața Victoriei
Editorial de Claudiu Săftoiu. Anul Centenar al Marii Uniri – scuipat ”patriotic” cu gaze lacrimogene
EXCLUSIV/ Momentul în care jandarmerița bătută este scoasă din mulțime și merge singură. ”Fraților, unde dracu m-ați dus!” – VIDEO
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro