11 persoane de la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități “Sfântul Andrei” au fost reținute, iar procurorii fac cercetări pentru mai multe infracțiuni de abuz contra minorilor. Este vorba despre instructori de educație, îngrijitori de copii, asistenți medicali și infirmiere, care urmează ca miercuri să fie prezentați instanței cu propunere de arestare preventivă, relatează Mediafax.
În aceste condiții, conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Prahova a luat măsuri pentru a reorganiza programul salariaților și a dispus detașarea de angajați de la alte instituții.
Viorel Călin, directorul DGASPC Prahova, a declarat că este șocat, după ce a aflat că mai mulți copii cu handicap au fost bătuți în centrul din Ploiești. Spune că nu se aștepta ca această situație să fie reală.
„Au fost suspiciuni şi Poliţia, cu metodele specifice, a făcut aceste verificări, şi normal că trebuia să-i verifice pe cei care lucrează direct cu copiii fiindcă, teoretic, ei ar fi putut săvârşi aceste abuzuri fizice. Nu ştiu să vă spun foarte multe, dar vorbim la modul general de abuz fizic, verbal şi de altă natură. Bătăi, ţipete, probabil că da şi în adresă se mai spune de împiedicarea unei dezvoltări normale ale copiilor, adică probabil că metodele de lucru cu copiii nu erau cele care trebuia să fie”, a declarat Viorel Călin, conform sursei citate.
Directorul DGASPC Prahova susține că mai mulți copii sunt imobilizați la pat deoarece au afecțiuni fizice foarte grave, cei mai mulți fiind încadrați cu grad grav de handicap. Minorii provin din familii dezorganizate sau care nu le pot asigura îngrijirea la domiciliu.
De asemenea, Viorel Călin a spus că a cerut demisia directorului centrului.
Cum a ieșit la iveală cazul copiilor cu handicap, bătuți în centrul de plasament din Ploiești
Conducerea DGASPC Prahova a demarat o anchetă în vară, după ce au fost sesizate cazuri în care angajații din centrul de plasament din Ploiești ar fi bătut copiii internați.
Sesizarea a fost făcută de un bărbat aflat în proces de divorț cu soția, care este angajată a centrului de plasament din Ploiești. În telefonul ei, soțul a descoperit o conversație cu o altă angajată în care femeia era învățată să bată copiii, notează sursa citată.
„Trebuie să mai lucrez la îmblânzitul bestiilor”, ar fi spus soţia bărbatului, angajată a centrului.
„Dă-le să zacă. Să te ştie de frică. Acum, la început. S… îi bate rău. Ai văzut cum ascultă de ea? Dă-le la baie, pe furiş… Unde îi prindeam, îi dădeam. Pe scări, când coboram la masa, oriunde. Fă-te ascultată. Uită-te în jur şi dă. Acum, la început… Ai să te obişnuieşti şi o să ţi se pară floare la ureche. Mai discutăm peste vreo 4,5 luni… Te uiţi, dai cât poţi de tare şi îi spui: să nu mai strig la tine de două ori că îţi crăp capul. Nu stai să îl previi pe copil şi apoi dai”, i s-ar fi răspuns de către o altă angajată.
Din discuția purtată ar reiese că cele două femei ar fi luat acasă produse alimentare destinate copiilor cu nevoi speciale.
În centru sunt internaţi 70 de copii cu dizabilităţi, cu vârste de la 2 la 18 ani.
Citește și Banii de consolidări ai Bucureştiului, investiți în …viitor! Gabriela Firea bagă 750.000 de euro în senzori seismici care culeg date pentru inginerii constructori
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro