După sosirea sa și începerea audierilor, spun surse judiciare, asupra medicului Lucan s-ar fi găsit aproximativ 5000 de euro, bani ce au fost confiscați de către anchetatori pentru acoperirea prejudiciului în eventualitatea unei decizii definitive de condamnare.
Medicul urolog Mihai Lucan și fiul acestuia, Valerian Ciprian, au fost reținuți de procurorii DIICOT, după ce casa acestora a fost percheziționată de procurorii de la crimă organizată, într-un dosar de delapidare cu consecințe deosebit de grave.
Mai precis, aceștia ar fi făcut trafic cu serviciile medicale specifice prestate de către angajații acestei unități sanitare, în beneficiul clinicii medicale aparținând societății Lukmed, entitate prin intermediul căreia aceștia și-au promovat interesele.
Reduceri nelegale la Institut, pentru atragerea clientelei la clinica privată
O altă modalitate de delapidare a Institutului de Transplant Renal din Cluj-Napoca a fost acela de a oferi reduceri nelegale a cheltuielilor reale ocazionate de serviciile de specialitate medicală pe care le presupunea internarea pre și post operatorie în cadrul ICUTR a pacienților asupra cărora au fost efectuate intervenții chirurgicale în cadrul clinicii aparținând societății Lukmed.
Mai precis, pacienții erau atrași de prețul mic stabilit de medic pentru internarea înainte și după operațiile de transplant renal în saloanele Institutului, dar operațiile erau efectuate în cadrul clinicii private. Astfel pacienții plăteau spitalului public sume modice pentru cazarea în spital și pentru asigurarea asistenței medicale calificate, dar banii de operație mergeau în mediu privat, respectiv la clinica Lukmed.
Astfel, pe parcursul întocmirii deconturilor reprezentând contravaloarea serviciilor medicale prestate corespunzător perioadei 2007-2016 de Institut către Lukmed, în baza unor contracte succesive de prestări servicii medicale încheiate între reprezentanții acestor două entități‚ au fost avute în vedere tarife de spitalizare al căror cuantum se situa cu mult sub valoarea tarifelor stabilite anual de către Institut.
Aparatul de crioterapie al Institutului funcționa în clinica Lukmed
O a treia modalitate de delapidare descoperită de anchetatori este aceea că aparatul medical performant marca Galil, utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapia țesuturilor afectate, a fost adus și pus în funcțiune în clinica Lukmed.
Această activitate s-a realizat din cursul anului 2007 , moment în care reprezentanții Institutului și Lukmed au dispus transferul fizic și fără titlu al acestui aparat din sediul spitalului public în cel al clinicii private, fără a se întocmi niciun fel de act de transfer de gestiune sau vreun contract în acest sens.
În acest fel, în perioada 2007 – 2013 atât aparatura respectivă, cât și consumabilele aferente achiziționate din bugetul Institutului au fost utilizate exclusiv în beneficiul clinicii private.
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro