Cele mai afectate state ar fi Germania și Franța, dar și Spania, Italia, Olanda, Danemarca, Belgia, Austria, Finlanda, Norvegia și Elveția.
Ultimele două nu sunt parte a Uniunii Europene, iar Elveția este ”banca lumii”, fiind considerat un adevărat paradis fiscal pentru cei care vor să își ascundă averea de Fisc.
Metoda ”cum-ex”, noua ”suveică” cu dividende
Băncile și investitorii au folosit o metodă foarte inventivă pentru a păcăli Fiscul. Aceasta se numește ”cum-ex” a fost inventată de către avocatul german Hanno Berger.
Metoda presupune ca mai mulți investitori să cumpere și să revândă acțiunile unei companii fix în ziua când aceasta plătește dividendele.
Acțiunile își schimbă atât de repede stăpânul încât, efectiv, Fiscul nu știe cine este adevăratul posesor.
Între timp, o singură firmă din carusel plătește impozitul pe dividende. Numai că toate cele de pe traseu pot cere deduceri fiscale pentru taxele plătite.
Spre exemplu, o bancă vinde unei companii sau unui fond de pensii o serie de acțiuni, dar tranzacția este încheiată după ce acestea sunt plătite. Atât banca, cât și fondul pot cere apoi statului scutiri sau restituirea impozitului încasat.
Iar autoritățile financiare din întreaga Europă s-au conformat și au plătit.
Scandalul a explodat în anul 2012, când au fost deschise șase investigații penale și un proces împotriva avocatului Berger și a unor brokeri.
Germania și Franța, cele mai afectate
Numai în Germania, pagubele s-au ridicat la 31,8 miliarde de euro, potrivit profesorului Christoph Spengel, de la Universitatea din Mannheim.
În Franța, daunele la buget sunt estimate la cel puțin 17 miliarde de euro. În Italia, suma se ridică la 4,5 miliarde de euro, în Danemarca la 1,7 miliarde, iar în Belgia investitorii au fentat statul cu 201 milioane de euro.
Băncile care au ajutat la hoție
Între băncile acuzate că au facilitat frauda se află giganții financiari Deutsche Bank (Germania), UBS (Elveția), BNP Paribas (Franța), Barclays (Marea Britanie), JPMorgan, Meryll Lynch, Morgan Stanley (toate din SUA), Banco Santander (Spania) și banca SEB (Suedia).