Circa 200.000 de români au petrecut minivacanța la malul mării, pe litoralul autohton, a declarat, pentru Libertatea, Traian Bădulescu, consultant în turism. Alți 30.000 de conaționali își petrec în acest moment sejururi în Bulgaria și 40.000 de în Grecia, iar circa 5.000 se află și în Antalia, Turcia.
Distracție pe bani mulți
”În jur de 200.000 de români s-au aflat la sfârșit de săptămână pe litoral. Numărul total de locuri disponibile în unități de cazare pe litoralul românesc este de 130.000, iar gradul de ocupare este 97-99%, în funcție de stațiune și hotel. Restul de 70.000 s-au cazat în apartamente, vile etc. Mulți și-au luat mai din timp, se știa că sunt zile libere, sunt și turiști care își fac sejurul, dar și destui care au căutat pe Booking.com”, ne-a declarat Bădulescu.
Traian Bădulescu spune că jumătate din cei 200.000 sunt la mare pentru a-și petrece concediile, aceștia plănuind sejururile mult mai devreme, în vreme ce jumătatea cealaltă a profitat de zilele libere acordate de Guvern, venind special pentru minivacanța de Sfânta Maria.
”Familiile dau mai mult pe cazare, tinerii preferă să dea mai puțin pe cazare, dar cheltuiesc mai mult pe divertisment”, spune Bădulescu.
Acesta a precizat că în partea de nord a litoralului, în zona Mamaia și Constanța, cazarea costă în medie 100 de euro pe noapte (450 de lei), în vreme ce în sudul litoralului, în zona 2 Mai – Vama Veche, prețurile ar fi la jumătate.
În medie, însă, un român aflat pe litoralul autohton a cheltuit 250 de euro pe cele patru zile, potrivit calculelor sale, incluzând aici atât cazarea, cât și masa sau distracțiile de sezon. Astfel, încasările totale ale hotelierilor și patronilor de cluburi și restaurante ajung la 50 de milioane de euro. La cursul BNR de luni, această sumă înseamnă 228 de milioane de lei.
Cum TVA este de 9% în turism și alimentație, statul are de încasat 20,5 milioane de lei numai din distracția pe cele patru zile. Dar în vistieria țării intră mult mai mulți bani, deoarece nu toate bunurile și serviciile oferite pe litoral au TVA de 9%. Spre exemplu, biletele la diverse parcuri de distracții au TVA de 19%, în vreme ce, la țigări, statul ia circa 80% din prețul unui pachet, din TVA și accize.
Benzina, bat-o vina
Mai mult, statul încasează sume frumușele din transportul petrecăreților. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii (CNAIR) a transmis pentru Libertatea că, de vineri până marți, 231.000 de vehicule au trecut prin punctul de la Fetești, câte aproximativ 115.000 pe sens.
Autovhiculele au consumat carburanți pentru a ajunge la mare și a face și drumul înapoi. Distanța București-Constanța este de 224 de kilometri pe autostradă, ceea ce înseamnă circa 450 de kilometri dus-întors. Cum, însă, mulți s-au îndreptat și spre sudul litoralului, putem calcula o medie de 500 de kilometri. La un consum mediu de 7 litri la suta de kilometri, acest lucru ar însemna 35 de litri de benzină sau motorină consumați numai pe drum, fără a pune la socoteală și statul în ambuteiaje.
La un preț mediu de 4,7 lei pe litru, acest lucru înseamnă 165 de lei de fiecare mașină, dați numai pe drumul la mare și înapoi. Astfel, cele 115.000 de autoturisme au consumat carburant echivalent cu 18,9 milioane de lei.
Dar statul colectează din TVA și accize circa 60% din prețul unui litru de carburant, astfel că mai colectează de aici încă 11,34 milioane de lei.
Pe de altă parte, și restul de turiști care au concedii în vârf de sezon la Marea Neagră trebuie să se întoarcă, astfel că de fapt la buget ajung mult mai mulți bani. Mai mult, nu toți au venit din București, ci și din alte regiuni ale țării, astfel că per total consumul acesta a fost mai mare.
Taxa de pod
În fine, statul mai profită încă o dată prin colectarea taxei de pod de la Fetești. Potrivit CNAIR, statul a strâns, de vineri până marți, 3,36 milioane de lei din taxa de pod, din care 2,82 milioane de lei au fost achitați prin SMS, pe portalul companiei și prin stațiile de distribuție a carburanților, iar 546.000 au fost achitați cash la Fetești.
Mai mult, acestea sunt cifrele numai pentru cei care au preferat să meargă la mare, fără a pune la socoteală pe cei care au ajuns la munte sau au mers la mănăstiri.
2 milioane de turiști pe sezon, alți 700.000 preferă străinătatea
Per total, într-un sezon, aproximativ 2 milioane de români merg pe litoralul autohton, potrivit lui Traian Bădulescu. La aceștia se mai adaugă aproximativ 250.000 de români care ajung anual în Bulgaria, 350.000 care ”invadează” Grecia și alți 80.000 care iau cu asalt Antalia, destinația preferată a românilor în Turcia.