UPDATE 16.51. Țuțuianu și-a dat demisia în urma ”erorii de comunicare”
Adrian Țuțuianu, ministrul Apărării, a anunțat că și-a depus demisia și a afirmat că își asumă răspunderea pentru că nu a comunicat situația plății drepturilor salariale din Ministerul Apărării Naționale.
UPDATE. Ministerul Finanțelor anunță că nu există nicio problemă în privința banilor
”În urma informațiilor apărute în mass-media vă comunicăm că nu sunt dificultăți în ceea ce privește plata drepturilor salariale ale angajaților din cadrul Ministerului Apărării Naționale. Totodată, precizăm că nu există astfel de probleme la niciun alt minister”, a transmis instituția.
Ulterior, între 21 și 25 septembrie, odată cu rectificarea bugetară, vor fi plătite contribuțiile sociale și de sănătate, plus impozitul pe venit. Practic, aceștia sunt bani care ajung tot la bugetul statului.
După 25 septembrie, se vor plăti celelalte drepturi aferente cheltuielilor de personal, respectiv chiriile, normele de hrană etc.
Consultantul fiscal Adrian Bența a declarat pentru Libertatea că ministerul recunoaște astfel că nu dispune de toți banii pentru toate categoriile de venituri și că ministerul ”se comportă acum ca o firmă privată”.
Practic, Ministerul Apărării recunoaște că, fără banii de la rectificare, nu are toate sumele necesare achitării plăților. Armata Română este compusă din circa 80.000 de militari.
Ce spune Ministerul Apărării
Iată exact precizarea oficială a Ministerului Apărării:
”În scopul abordării prudențiale a execuției bugetare, în condițiile în care până la această dată nu a fost efectuată rectificarea bugetară pe anul 2017 și necesitatea respectării prevederilor art. 18 din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr 69/2010, Direcția financiar-contabilă din M.Ap.N. a dispus către toți ordonatorii de credite plătitori de drepturi salariale, următoarele:
– efectuarea, în data de 15 septembrie, a plății sumelor aferente soldelor/salariilor nete, fără contribuțiile individuale și impozit;
– efectuarea, la aceeași dată, a plății diurnelor în valută cuvenite personalului aflat în misiuni externe;
– efectuarea, între 21 și 25 septembrie, a plății sumelor reprezentând contribuțiile angajatorului cât și ale angajatului și a impozitului pe venit;
– efectuarea, în jurul datei de 25 septembrie, după rectificarea bugetară, a plății sumelor reprezentând celelalte drepturi aferente cheltuielilor de personal (chirii, normă de hrană etc)”.
Articolul invocat de către instituție prevede următoarele:
” Art. 18
(1) Până la dată de 30 mai a fiecărui an, Guvernul, la propunerea Ministerului Finanţelor Publice, va aprobă strategia fiscal-bugetară pentru următorii 3 ani, ce va conţine cadrul macroeconomic care stă la baza politicii fiscal-bugetare, cadrul fiscal-bugetar cu prognozele bugetare şi politică fiscalbugetara, cadrul de cheltuieli pe termen mediu şi o declaraţie de răspundere, conform prevederilor prezenţei legi, şi o va prezenţa Parlamentului.
(2) Odată cu strategia fiscal-bugetară prevăzută la alin. (1), Guvernul va depune şi proiectul legii pentru aprobarea limitelor specificate în cadrul fiscal-bugetar prevăzut la art. 20 alin. (1), fundamentate în strategia fiscal-bugetară.
(3) Limitele pentru soldul total şi cheltuielile de personal ale bugetului general consolidat, prevăzute la art. 20 alin. (1) lit. a) şi b), aprobate de Parlament, sunt obligatorii pentru următorii 2 ani bugetari.
(4) Limitele prevăzute la art. 20 alin. (1) lit. c)-g), aprobate de Parlament, sunt obligatorii pentru anul bugetar următor”.
Ce spune premierul Tudose despre rectificarea bugetară: Până la sfârșitul lunii o facem
Premierul Mihai Tudose spune că Guvernul va face rectificarea bugetară până la sfîrșitul acestei luni.
”Rectificarea, odată cu proiectul de buget. Eu cred că într-o săptămână, o săptămână şi ceva. Până la sfârşitul lunii oricum da”, a declarat premierul, la Parlament. El a dat asigurări că va fi o rectificare pozitivă. ”Mai aveţi răbdare o săptămână. Nu va fi negativă”, a spus Tudose.
Recent, ministrul Apărării anunța că bugetul Apărării va fi majorat cu peste 500.000 de lei, la rectificare, pentru plata drepturilor salariale, majorate prin legea salarizării unice, și a voucherelor de vacanță.
Ministrul a explicat că la rectificarea bugetară vor face anumite redistribuiri de credite bugetare, astfel încât, la cheltuieli de personal vor avea o majorare de 531.821 lei, fonduri necesare pentru plata drepturilor salariale și acordarea voucherelor de vacanță.
EXCLUSIV/ Pompierul român care a fost în iad: ”700 de sonde ardeau, cerul era negru și 45 de zile n-am văzut soarele”
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!