Ministerul Educației a anunțat în 11 august că face verificări la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, pentru a stabili cum a fost ocupat postul de asistent universitar, pe o perioadă determinată, la disciplina Drept civil, scos la concurs de Facultatea de Drept a Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în semestrul al II-lea al anului universitar 2016-2017 și câștigat de fiul ministrului Justiției.
Controlul Ministerului Educației a avut loc după ce 7est.ro a scris că Senatul Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a modificat, cu o lună înainte de concurs, un articol din metodologia de angajare, pentru ca Alexandru Toader, fiul ministrului Justiției Tudorel Toader, să poată participa la concurs.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a scris atunci pe Facebook că afirmațiile promovate în spațiul public sunt tendențioase. Tudorel Toader a fost rector al Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, funcție din care s-a suspendat după ce a fost desemnat ministru al Justiției.
În cadrul verificărilor, Ministerul Educației a solicitat universității să transmită detalii și documente despre organizarea și desfășurarea concursului pentru postul de asistent universitar în cadrul Facultății de Drept.
Din analiza punctului de vedere și a documentelor transmise de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a reieșit că, prin Hotărârea Senatului din 27 martie 2014, a fost adoptată Metodologia proprie de concurs pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare pe perioadă determinată. Conform articolului 8 al acestui document, pentru postul de asistent universitar erau aplicabile următoarele condiții : „(a) deținerea titlului de doctor în domeniul postului sau statutul de student doctorand ; (b) îndeplinirea standardelor Universității, pe domenii (…)”
În 30 martie 2017, prin Hotărârea Senatului, articolul 8 din Metodologia proprie de concurs s-a modificat, pentru postul de asistent universitar fiind aplicabile următoarele condiții: „(a) deținerea titlului de doctor în domeniul specific postului sau în domenii conexe în cazul posturilor interdisciplinare, dacă contribuțiile științifice sunt în concordanță cu descrierea postului și domeniul științific pentru care candidează sau statutul de student doctorand ; (b) îndeplinirea standardelor Universității, pe domenii (…)”
Postul de asistent universitar scos la concurs la disciplina Drept civil. Partea generală. Persoanele, pe o perioadă determinată, nu a fost unul interdisciplinar, ci s-a încadrat în domeniul unic de studii universitare de doctorat/master Drept. Alexandru Toader s-a înscris în cadrul perioadei prevăzute de calendarul universității, iar îndeplinirea condițiilor de legalitate privind înscrierea a fost certificată prin emiterea avizului de legalitate, comunicat în termen, a explicat universitatea în răspunsul transmis Ministerului.
În baza acestor explicații și a analizei documentelor primite de la universitate, Ministerul Educației a apreciat că Alexandru Toader a îndeplinit atât cerințele generale, cât și pe cele specifice pentru ocuparea postului de asistent universitar scos la concurs de Facultatea de Drept.
”Candidatului i se aplică condiția de deținere a titlului de doctor în domeniul specific postului, prevăzută de articolul 8 din metodologie, postul nefiind unul interdisciplinar. Candidatul deține titlul de doctor în domeniul de doctorat „Drept”. Candidatul s-a înscris la concurs în interiorul calendarului de înscriere și îndeplinea condițiile de înscriere pentru ambele variante ale articolului 8 din metodologie (atât cea din 2014, cât și cea din 2017). Prin urmare, Ministerul Educației Naționale consideră că acest concurs a fost organizat și s-a desfășurat cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare”, potrivit MEN.
Citește și: VIDEO EXCLUSIV/ Imagini în premieră cu Abdullah Ataș, turcul care l-a ucis pe polițistul Gheorghe Ionescu. La pușcărie, muncește la ”brățări”, citește și se roagă
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro