Ministrul Justiției a anunțat că proiectul de modificare a legilor justiției va fi prezentat public în 23 august.
Toader a precizat că, din punct de vedere legislativ, se urmărește finalizarea și adoptarea Statutului funcționarilor din penitenciare și punerea în aplicare a legii referitoare la recursul compensatoriu.
Ministrul a menționat că sunt posibile modificări ale proiectului de lege privind grațierea unor pedepse și ”consacrarea legislativă a măsurii supravegherii electronice”.
Ministrul Justiției vrea să preia măsurile aplicate de Georgia pentru a rezolva problema supraaglomerării din penitenciare
Ca soluții pentru problemele supraaglomerării din penitenciare, ministrul Justiției a vorbit despre construcția a două noi penitenciare, modernizarea și extinderea penitenciarelor existente și posibilitatea transformării unor foste unități militare în unități penitenciare.
”Avem cele două penitenciare unde s-au demarat procedurile pentru construcția acestora. Avem măsuri pentru modernizarea penitenciarelor existe, pentru extinderea sau construcția unor pavilioane noi în cadrul penitenciarelor existente. Avem în vedere preluarea unor foste unități militare, care nu mai sunt folosite, sunt dezafectate, pot fi adaptate și transformate în unități de penitenciar”, a spus Tudorel Toader, miercuri, într-o conferință de presă.
Ministrul Justiției a adăugat că are în vedere să preia o parte din măsurile adoptate de Republica Georgia pentru a rezolva problemele din penitenciarele românești.
”Pe plan normativ, legislativ, am vorbit cu ministrul Executării Pedepselor din Georgia. Dânșii au avut o problemă de sistem în 2012. Am văzut care este pachetul de măsuri pe care l-au luat și care, în mare măsură, a rezolvat problema din penitenciare. Avem în vedere să preluăm, să adoptăm o parte din măsurile dânșilor”, a explicat Toader.
Ministrul a mai spus că o soluție pentru problema supraaglomerării din penitenciare ar fi și supravegherea celor condamnați folosind brățara electronică.
Întrebat dacă poate fi implementată supravegherea electronică, având în vedere costurile și constituirea unui sistem de supraveghere, ministrul Justiției a spus că atunci când se adoptă o lege, trebuie să fie îndeplinite mai multe condiții, printre care și garanția asigurării surselor de finanțare.
”În condițiile în care legiuitorul, decidentul adoptă o lege privind supravegherea electronică, în mod automat asigură și resursele financiare, altfel ar adopta o lege care ar fi neconstituțională”, a precizat ministrul Justiției.
Legat de costurile implementării supravegherii electronice, Toader a spus că prețurile se schimbă de la un an la altul, iar condițiile de achiziție a brățărilor electronice pot fi diferite, așa că acum poate vorbi doar de principiu, de soluția legislativă, de măsuri pentru a rezolva problema supraaglomerării din penitenciare.
Tudorel Toade a precizat, referitor la decizia pilot a CEDO privind condițiile din penitenciare, că foaia de parcurs va fi discutată cu liderii sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, în 8 august, la sediul Ministerului Justiției.
”Așadar, concluzionând, voi discuta cu dânșii, vom vedea măsurile concrete pe care noi le-am stabilit pentru amenajarea, îmbunătățirea condițiilor concrete din penitenciar, vom vedea măsurile legislative care trebuiesc adoptate”, a mai spus Toader.
Ministeul Justiției a adăugat că a văzut care sunt condițiile din penitenciare, pentru că deja a vizitat mai multe unități de detenție și miercuri sau joi va merge la un alt penitenciar.
Pachetul de legi ale justiţiei a fost prezentat și la Bruxelles, de ministrul Justiției, care în 26 iulie a discutat cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.
Premierul Mihai Tudose spunea, înainte de plecarea ministrului Justiției la Bruxelles, că pachetul de legi ale justiției va fi votat în septembrie în Parlament.
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro