„Momo” are ca scop controlul minții tinerilor până în punctul de a-i determina să se sinucidă, la fel ca și în „Balena Albastră”. Poliţia din Argentina investighează moartea unei fete de 12 ani, care s-a filmat înainte de a se spânzura în spatele casei în care locuia cu părinții săi.
Autorităţile bănuiesc că moartea fetei ar avea legătură cu periculosul joc Momo, prin intermediul căruia ar fi fost încurajată să se sinucidă.
„Am consultat contactele de WhatsApp ale victimei şi încercăm să găsim persoana din spatele jocului, cu care fata de 12 ani a făcut schimb de mesaje”, au anunţat autorităţile din Buenos Aires.
Printre ţările care au semnalat extinderea jocului Momo, se numără Germania, Mexic, Franţa şi Statele Unite.
„WhatsApp se ocupă de siguranţa utilizatorilor. Este uşor să blochezi orice număr de telefon şi îi încurajăm pe utilizatori să ne comunice mesajele care le fac probleme, pentru a putea lua măsuri”, a declarat un purtător de cuvânt al WhatsApp.
Jocul îi încurajează pe tineri să îl contacteze pe personajul Momo, pe reţelele sociale, WhatsApp, Facebook sau YouTube, utilizând ca fotografie de profil imaginea unei sculpturi feminine, cu trăsături groteşti, ochi bulbucaţi, păr negru şi picioare de pasăre.
Și revista informatică CHIP anunța că mesageria WhatsApp este infectată, încă din 11 iulie, cu un nou virus, numit Momo, care trimite mesaje noaptea şi poate apela telefonul infectat afişând pe ecran o imagine cu o creatură sinistră.
Creatura aparţine artistei japoneze Midori Hayashi, care însă nu doreşte să-şi asocieze creaţia cu imaginea unui astfel de joc, relatează Mirror.co.uk.
Imediat ce un user îl contactează pe Momo, avatarul începe să-i trimită victimei imagini violente şi să-i inducă ideea că Momo ar cunoaşte detalii din viaţa privată a utilizatorului. Jocul-virus ameninţă chiar că va apărea în timpul nopţii în casele tinerilor care participă la joc sau că le va întinde o capcană, dacă ei nu mai răspund mesajelor avatarului.
Jocul îi provoacă pe tineri să comunice cu un număr necunoscut, iar persoana din spatele avatarului îi ameninţă pe jucători că vor păţi ceva grav dacă nu urmeză comenzile jocului. În final, personajul cere utilizatorilor să se sinucidă cu camera telefonului pornită. Ceea ce a făcut fetița de doar 12 ani, din Argentina… deși, la început, experţii credeau că acest virus este o glumă din partea unor hackeri neidentificaţi încă.
La fel a început și „Balena Albastră”, un joc cu mare respândire în mediul online prin care copiii și adolescenții erau manipulați să recurgă la cele mai nebunești gesturi, gesturi ce le puneau viața în pericol și, așa cum s-a văzut deja, au fost mortale. Jocul dura 50 de zile, timp în care cel implicat este obligat să ducă la îndeplinire anumite sarcini.
Astfel, jucătorul care se înscria… intra sub tutela unui administrator care îl îndruma prin sarcinile pe care le avea și îl ajuta să le ducă la îndeplinire „obligațiile’.
Mai mult, acesta îi amintea constant că odată ce a început jocul nu mai avea posibilitatea de scăpare, iar în momentul în care ezita să facă ceea ce i se cere, administratorul recurgea la amenințări asupra lui și a familiei sale.
Inițial, jocul a luat amploare în Rusia, acolo unde a și apărut, unde a cauzat peste 130 de victime, dar acesta începe să fie tot mai recunoscut și răspândit. Se cunosc în Republica Moldova, chiar și în România, unde cinci copii au fost găsiți asfixiați la școală:
- Un elev din Botoșani a jucat Balena Albastră. Cazul, în vizorul procurorilor DIICOT
- Mai mulți elevi din județul Botoșani cu răni pe mâini, după ce au jucat Balena Albastră. Reacția școlii: „Așa,și?”
- VIDEO EXCLUSIV / Mărturia cutremurătoare a unui puști de 12 ani, supraviețuitor al jocului „Balena Albastră”: ”Am vrut să văd cât rezist la durere!”
În iunie 2017, creatorul jocului „Balena Albastră”, un poștaș din Moscova, a fost arestat. Acesta a recunoscut totul în fața polițiștilor.
Nicio victimă a jocului Momo nu a fost înregistrată în România.
Anul trecut, mai apăruse un nou „joc” bolnav pe social media, care îi îndemna pe copii să fugă de acasă.
- FOTO: CEN (European Committee for Standardization/Comitetul European de Standardizare)
- FOTO main: steemit.com
Citește și: Ce probleme de sănătate ai putea avea, în funcție de luna în care te-ai născut