Thomas Zurbuchen, administrator asociat al Science Mission Directorate, a anunțat că au fost găsite, în sistemul solar Trappist-1 nu mai puțin de 7 planete de dimensiunea Pământului, în jurul aceluiași soare. Trei dintre ele, mai aproiate de soarele sistemului solar Trappist-1 ar putea avea apă și este posibil să poată susține viața. Descoperirea a fost realizată în urma studiilor cu telescopul Spitzer Space.
”Această descoperire este un pas spre găsirea unor planete cu condiții propice vieții. Suntem cu un pas înainte spre a găsi răspunsul la întrebarea: suntem singuri în Univers? Găsirea unui al doilea Pamant a devenit doar o problemă de timp”, a declarat Thomas Zurbuchen.
Sistemul solar Trappist-1 se află relativ aproape de Pământ, la o distanță de 40 de ani lumină, în constelația Aquarius. Pentru că se află în afara sistemului nostru solar, aceste planete au fost denumite de specialiști expoplanete.
Sursa video: NASA
Astronomii mai spun că această descoperire îi încurajează să caute și alte planete care pot susține viața.
Acesta este un eveniment major în opinia presei internaţionale, care aminteşte că agenţia spaţială americană nu organizează asemenea acţiuni decât atunci când are de făcut un anunţ răsunător.
De altfel, NASA a fost destul de discretă în privinţa conferinţei de presă de miercuri. Singurul lucru pe care l-a spus agenţia spaţială americană a fost că este vorba despre exoplanete, adică planete din afara sistemului nostru solar. Potrivit specialiștii, este posibil ca aceștia să spună că unele dintre aceste exoplanete prezintă condiţii favorabile apariţiei unor forme de viaţă.
Potrivit nasa.gov, la conferință vor lua parte cinci vorbitori: Thomas Zurbuchen, administrator asociat al Science Mission Directorate, de la sediul NASA din Washington, Michael Gillon, astronom la Universitatea din Liege, Belgia, Sean Carey, manager al Spitzer Science Center din California, Nikole Lewis, astronom la Space Telescope Science Institute din Baltimore, și Sara Seager, profesor de științe planetare și fizică la MIT.
Evenimentul, la care vor participa astronauți și oameni de știință din întreaga lume, va fi transmis live pe site-ul agenției.
Publicul va putea să adreseze întebări folosing hashtagul #AskNASA în timpul evenimentului. De asemenea, agenţia spaţială americană va organiza o sesiune de întrebări şi răspunsuri pe platforma Reddit imediat după încheierea conferinţei