Noul an școlar începe luni, 11 septembrie, și se încheie vineri, 22 iunie. Majoritatea elevilor va merge 36 de săptămâni la cursuri în anul școlar 2017-2017, excepție făcând cei care anul acesta termină gimnaziul și liceul, dar și clasele din liceele tehnologice și din învățământul profesional.
Elevii care termină gimnaziul în acest an vor avea 34 de săptămâni de cursuri, iar ultima zi de școală va fi în 8 iunie 2018. Liceeni care anul acesta vor da Bacalaureatul vor avea 32 de săptămâni de cursuri, ultimul clopoțel pentru ei fiind în 25 mai 2018.
Primul semestru din noul an școlar se va încheia în 2 februarie 2018 și va fi cel mai lung din noul an școlar, cu 19 din cele 36 de săptămâni de cursuri.
Prima vacanță din noul an școlar va fi după aproximativ o lună și jumătate de cursuri, dar doar pentru elevii din clasele I-IV și pentru copiii care merg la grădinițe, care vor sta acasă o săptămână, din 28 octombrie până în 5 noiembrie.
Vacanța de iarnă va începe sâmbătă 22 decembrie și se va încheia duminică 7 ianuarie 2018. Din 8 ianuarie 2018, elevii vor reveni la cursuri pentru ultimele patru săptămâni din semestrul întâi.
O săptămână de vacanță va separa semestrul întâi de cel de-al doilea. Elevii vor sta acasă de sâmbătă 3 februarie până duminică 11 februarie 2018.
Semestrul al doilea va avea 17 săptămâni de cursuri, va începe din 12 februarie și se va încheia în 22 iunie 2018.
Și acest semestru va avea o vacanță de două săptămâni, după sărbătorile de Paște. Elevii vor sta acasă din 6 aprilie, vor avea liber prima şi a doua zi de Paşte, în 8 și 9 aprilie, apoi vor intra în vacanţa de primăvară, de marţi 10 aprilie până duminică 22 aprilie 2018.
De luni 23 aprilie, elevii vor reveni la cursuri pentru cele 9 săptămâni de cursuri rămase din semestrul al doilea, care se va încheia vineri 22 iunie 2018.
Vacanţa de vară va începe de sâmbătă 23 iunie şi se va încheia duminică 9 septembrie 2018.
Ce se schimbă la Bacalaureat
Bacalaureatul 2018 începe din februarie, cu probele orale, la distanţă de patru luni de probele scrise
Examentul de Bacalaureat 2018 va începe pe 12 februarie, cu probele orale, o premieră pentru cei care dau examenul maturităţii. Înscrierile pentru susținerea examenului în prima sesiune vor avea loc în săptămâna 29 ianuarie – 2 februarie 2018.
Prima probă va fi cea orală de Limba şi literatura română, care va fi susţinută în 12 și 13 februarie şi va testa competenţele de comunicare. Următoarele două zile, 14 şi 15 februarie, vor fi pentru testarea competențelor de comunicare orală în limba maternă. În 16, 19 și 20 februarie, candidaţii care vor să dea Bacalaureatul în 2018 vor intra în laboratoarele de informatică pentru evaluarea competențelor digitale. Ultima probă orală este cea de evaluare a competențelor de comunicare într-o limbă de circulație internațională, care va avea loc în 21 și 22 februarie.
Cursurile pentru clasele a XII-a și a XIII-a se vor încheia vineri 25 mai, iar probele scrise vor fi susţinute la distanţă de aproape patru luni de cele orale și de competențe.
Probele scrise vor începe în 25 iunie, cu Limba și literatura română, fiind urmată de testarea la Limba și literatura maternă, în 26 iunie şi proba obligatorie a profilului, respectiv Matematică sau Istorie, în 27 iunie. Ultima probă scrisă va fi în 28 iunie, când candidaţii la Bacalaureat vor susţine o probă la alegere, în funcție de profil și specializare, dintre Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică şi argumentare, Sociologie şi Psihologie.
Primele rezultate vor fi afişate în 4 iulie, până la ora 12.00 și în aceeaşi zi, cei nemulţumiţi de rezultate pot depune contestații, între orele 12.00 şi 16.00. Rezultatele finale, după soluţionarea contestaţiilor, vor fi afişate în 9 iulie.
Cei care nu vor luat Bacalaureatul 2018 în prima sesiune vor mai avea o șansă în sesiunea a doua. Înscrierile la Bacalaureatul de toamnă vor fi din 10 până în 13 iulie, iar în 27 iulie se vor putea înscriere și cei care au promovat examenele de corigențe. Ca și în 2017, a doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2018 va începe cu probele scrise, care vor fi susținute din 20 până în 23 august. Probele orale și de competențe sunt programate între 24 și 31 august, iar pe 1 septembrie vor fi afișate rezultatele, tot atunci putând fi depuse și contestațiile. Rezultatele finale vor fi afișate în 6 septembrie.
O noutate la Bacalaureatul 2018 anunțată de ministrul Educației este că lucrările nu vor mai fi trimise în alt judeţ pentru corectare, ci vor fi corectate online de către profesori. Lucrările vor fi scanate în centrele de evaluare, securizate cu ajutorul Sistemului de Telecomunicaţii Speciale şi corectate de către profesori ”unde doresc”, în centrul de corectare sau într-un alt loc.
Ce se schimbă la Evaluarea Națională
Evaluarea Naţională 2018. Elevii clasei a VIII-a vor susține examenul cu o săptămână mai devreme.
Evaluarea Națională va avea loc în 2018 cu o săptămână mai devreme decât în anii trecuți. Elevii clasei a VIII-a vor încheia cursurile vineri 8 iunie şi se vor putea înscrie pentru Evaluarea Naţională în ultima ultima săptămână de cursuri, din 4 până în 8 iunie 2018.
Prima probă scrisă de la Evaluarea Naţională va fi susţinută în 11 iunie 2018, la Limba şi literatura română, fiind urmată două zile mai târziu de probă la Matematică. Examenul se va încheia în 14 iunie, cu proba scrisă la Limba şi literatura maternă.
Primele rezultate vor fi afişate în 19 iunie, până la ora 12.00, iar în aceeaşi zi vor putea fi depuse contestaţiile. Rezultatele finale vor fi afişate sâmbătă 23 iunie. În 2017, Evaluarea Naţională a început în 19 iunie, iar rezultatele finale au fost afişate în 30 iunie.
La fel ca şi în 2017, ponderea mediilor din clasele V-VIII la admiterea la liceu va fi de 20 la sută, iar 80 la sută va fi media obținută la examen. Admiterea la liceu va fi făcută într-o singură etapă computerizată, urmată de o etapă în care vor fi analizate cazurile speciale.
Luna mai va fi pentru Evaluările naţionale de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a
Evaluările naționale la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a vor avea loc din 7 până în 24 mai 2018.
Primii testați vor fi elevii clasei a II-a, în perioada 7-10 mai. Probele scrise la Limba română și Limba maternă sunt programate în 7 mai, fiind urmate, a doua zi, de testele de citire la cele două discipline. Testul la Matematică va fi în 9 mai, în timp ce proba de Limbă română, scris și citit, pentru elevii din rândul minorităților naționale se va desfășura în 10 mai.
Evaluarea competențelor dobândite în ciclul primar, la finalul clasei a IV-a, este programată în 15 mai la Limba română, în 16 mai la Matematică și în 17 mai la Limba maternă.
Elevii claselor a VI-a vor fi testaţi în 23 mai la Llimbă și comunicare și în 24 mai la Matematică și Ştiințele naturii.
Rezultatele obţinute de elevi la aceste teste nu vor fi trecute în catalog, ci vor fi comunicate părinților și folosite pentru elaborarea planurilor individualizate de învățare ale elevilor.
Programul „Școala Altfel” va avea loc în perioadele alese de şcoală
La fel ca şi în anul şcolar trecut, săptămâna în care va avea loc programul „Școala Altfel” va putea fi aleasă de fiecare şcoală.
Perioadele recomandate pentru grădiniţe şi clasele I-IV sunt: 13 noiembrie – 24 noiembrie 2017; 26 februarie – 30 martie 2018; 14 mai 2018 – 8 iunie 2018. Pentru învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal, programul “Școala altfel” va putea fi organizat în perioadele: 16 octombrie – 24 noiembrie 2017; 26 februarie – 30 martie 2018; 14 mai – 8 iunie 2018.
Elevii din clasa a V-a vor învăţa în primele opt săptămâni de şcoală după un compendiu cu materia la mai multe discipline
Cei peste 170.000 de elevi din clasa a V-a nu vor avea manuale pe bancă la începutul şcolii, ci vor învăţa în primele opt săptămâni după un compendiu cu materia la mai multe discipline, precum Limba Română, Limba modernă 1, Limba modernă 2 (engleză, franceză, germană), Matematică, Biologie, Educaţie socială, Istorie, Geografie, Religie, Educaţie plastică, Educaţie muzicală, Educaţie tehnologică, TIC şi consiliere.
Compendiul are 296 de pagini şi cuprinde materiile ale căror manuale nu pot ajunge în școli pentru că licitațiile au fost contestate, potrivit informaţiilor anunţate de ministrul Educaţiei. Compendiul introductiv pentru clasa a V-a este publicat şi în format electronic, pe site-un Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei.
Douăsprezece manuale pentru clasa a V-a sunt deja aprobate de Ministerul Educației, cinci după soluţionarea contestaţiilor depuse de edituri – Istorie, Educaţie tehnologică, Informatică, Limba engleză (limbă modernă 2) şi Limba engleză (limbă modernă 1) – studiu intensiv, la care se adaugă alte şapte manuale aprobate la începutul lunii august, pentru care nu s-au depus contestaţii, printre care și manualul de Educație Fizică și Sport care a produs reacții în rândul părinților și elevilor, dar și în societatea civilă, care spun că nu era necesară teoria, ci ar trebui să existe terenuri pe care „să se aplice” materia.
Manualele pentru clasa a V-a aprobate sunt puse pe platforma manuale.edu.ro, iar în prima săptămână de şcoală, în perioada 11-15 septembrie, profesorii care predau la clasa a V-a vor alege manualele, ministrul Educaţie urmând să semneze contractele cu editurile. Manualele ar urma să ajungă în şcoli la începutul lunii octombrie.
Fără materiale didactice auxiliare la începul noul an școlar 2017-2018
Materiale didactice auxiliare nu mai pot fi cerute de profesori pentru că ele nu mai sunt valabile și trebuie revizuite, după noi norme metodologice pentru avizarea lor.
Anunțul că mterialele auxiliare nu mai sunt valabile până la avizare a fost făcut de ministrul Educației, Liviu Pop, în luna august. El a făcut atunci un apel către edituri să nu mai transmită niciun material către şcoli şi către profesori până când nu vor fi omologate.
Mai mult, și când vor fi omologate, materialele didactice auxiliare pot ajunge în școli doar dacă au aprobarea consiliului profesoral al școlii, avizul conform al Inspectoratului Şcolar şi asociaţiei de părinţi din unitatea şcolară. Achiziția acestora materiale auxiliare va putea fi făcută doar de asociaţia de părinţi
Elevii primesc în noul an şcolar 2017-2018 lapte, corn şi fructe de 2,05 lei pe zi
În noul an şcolar 2017-2018, peste două milioane de elevi și preșcolari vor primi zilnic lapte, corn şi fructe în valoare de cel mult 2,05 lei pe zi, potrivit deciziei luat de Guvern. În cei 2,05 lei intră 0,6 lei pentru porţia de fructe şi legume, 0,88 lei pentru porţia de lapte de şi produse lactate și 0,57 lei pentru porţia de produse de panificaţie.
Printre fructele şi legumele care pot fi date elevilor sunt: mere, pere, struguri de masă, prune, morcov, păstârnac, ţelină rădăcină, sfeclă roşie, ardei graşi și castraveţi proaspeţi.
Produsele lactate nu trebuie să conțină adaos de lapte prafşi pot fi: lapte, iaurt, lapte acru, lapte covăsit, chefir, sana şi alte sortimente de lapte fermentate sau acrite.
Produsele de panificaţie pe care le pot primi zilnic elevii sunt: corn sau baton din făină integrală; covrigi simpli sau biscuiţi uscaţi din făină integrală fără adaos de zahăr, îndulcitori şi alţi aditivi alimentari.
Fiecare elev trebuie să primească pe săptămână două porţii de fructe şi/sau legume, două porţii de lapte, o porţie de produse lactate şi cinco porţii de produse de panificaţie. Porţia de fructe şi/sau legume va fi însoţită de o porţie de biscuiţi şi/sau covrigi uscaţi, iar porţia de lapte şi produse lactate va fi însoţită de corn şi/sau baton. În cazul în care unităţile de învăţământ nu au spaţii de depozitare, porţia de produse lactate poate fi înlocuită cu o porţie de lapte.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro