Acesta și-a prezentat scuzele publice într-o scrisoare deschisă în care menționează că ”am mers greșit tot drumul”. ”În numele tuturor celor de la Uber la nivel global, îmi cer scuze pentru greșelile făcute”.
Uber își menține decizia de a face apel la decizia autorității metropolitane de transport din Londra (TfL), acesta admite că ”trebuie să ne schimbăm și noi”.
Londra a decis să nu mai reînoiască licența de taxi a Uber, ceea ce pune în pericol cei 40.000 de șoferi ai săi din capitala Marii Britanii. Concomitent, Uber spune că are 3,5 milioane de clienți în Londra.
În urma deciziei, Dara Khosrowshahi a scris și pe Twitter, spunând că Uber este ”departe de a fi perfectă”, dar că cei 40.000 de șoferi și 3,5 milioane de clienți depind de aceasta și face apel la autorități să lucreze împreuncă cu societatea de transport.
Ce reclamă autoritățile din Londra
Autoritatea londoneză și-a bazat decizia pe criticile Poliției Metropolitane, care acuză Uber că raportează prea târziu infracțiunile realizate de șoferii Uber, așa cum este cazul unor violuri. De asemenea, e acuzată că nu verifică riguros șoferii înainte de a-i înscrie pe platformă. În fine, un alt motiv este folosirea unui soft numit ”Greyball”, folosit de Uber fix pentru a evita controalele autorităților în Portland, SUA.
De asemenea, taximetriștii acuză compania că nu respectă toate standardele de siguranță. Tot în Marea Britanie, Uber a pierdut un proces, iar justiția a decis că șoferii Uber trebuie să fie tratați ca angajați, nu contractori independenți, cum susține firma. Acest lucru înseamnă că Uber trebuie să le plătească salariu minim și concedii medicale.
Scandaluri la nivel planetar
Uber este în centrul unei suite de scandaluri în întreaga lume, inclusiv în România, unde taximetriștii au categorisit activitatea Uber drept ”piraterie” și au cerut interzicerea ei. Pe de altă parte, compania a depus amendamente la legea taximetriei pentru a excepta șoferii Uber.
Compania a fost deja forțată să părăsească Danemarca și Ungaria.
Compania este investigată în SUA pentru o serie de șpăgi date în Asia de Sud, în vreme ce FBI verifică un soft Uber care interfera cu sistemele rivalilor.
De asemenea, compania este în mijlocul unui proces cu Google, care o acuză de furt de tehnologie, Este vorba de tehnologia Lidar, prezentă pe mașinile care se conduc singure.
Fondatorul său, Travis Kalanick, a fost forțat să își dea demisia din funcția de director general în urma unor scandaluri de hărțuire sexuală petrecute în companie.