În acest an nu s-a înregistrat niciun deces, în schimb, în 2017 au fost până la sfârșitul lui august două decese.
Din cele 12 cazuri de boală din actualul sezon, 10 sunt barbați și două femei, iar pe medii de proveniența, șapte dintre bolnavi sunt din urban și cinci din rural.
În funcție de zona de expunere, cazurile au fost înregistrate în județele: Dolj -3 cazuri, Brăila și Olt, câte 2 cazuri și Iași, Bihor, Bacău, Ilfov și București câte un caz.
În sezonul 2017, în perioada 9 mai -25 august au fost înregistrate 6 cazuri de infecție cu virusul West Nile, din care 2 decese( Brăila-1, Olt-1)
În funcție de domiciliu, cazurile de West Nile au fost înregistrate în județele Brăila, Gălați, Giurgiu, Olt, Sibiu și Vrâncea câte un caz.
În schimb, în 2016, începand cu luna mai și până în 24 august au fost înregistrate 25 de cazuri de infecție West Nile, ceea ce reprezintă o creștere de 4 ori față de aceeași perioadă a anului 2015, din care 2 decese.
Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile anunță că, în cadrul sistemul de supraveghere al meningitelor și meningoencefalitelor produse de virusul West Nile, implementat dupa epidemia din anul 1996, în România s-au identificat anual cazuri de meningită West Nile.
Infecția cu virusul West Nile este transmisă la om de către țânțari.
Medicii recomandă populației să ia următoarele măsuri pentru a evita îmbolnăvirile cauzate de înțepătura țânțarilor infectați:
– să evite expunerea la țâțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi,
– să utilizeze substanțe chimice repelente împotriva țânțarilor,
– să impiedice pătrunderea țânțarilor în casa (plase protecție la ferestre),
– să utilizeze substanțe insecticide în locuința/în jurul locuinței,
– să asigure desecarea bălților de apa din jurul gospodăriei,
– să îndepărteze recipientele de apă stagnantă și gunoiul menajer.