Fenomenul mamelor minore din judeţul Iaşi stabileşte noi recorduri, informează Ziarul de Iași. În 2016, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) a înregistrat cele mai multe cazuri de minore însărcinate şi de mame minore de când ia în evidenţă astfel de situaţii.
Spitalele din județ au semnalat peste 140 de cazuri cu fetițe gravide și peste 300 de cazuri de mame minore, arată cel mai recent raport al DGASPC. Statistica este îngrijorătoare în condițiile în care numărul cazurilor este de două ori mai mare față de 2015.
Specialiștii susțin că lipsa educației sexuale și lipsa comunicării dintre părinți și copii sunt principalele cauze ale fenomenului care a luat amploare în ultimii ani.
„Statisticile sunt, într-adevăr, îngrijorătoare, dar nu este un fenomen specific doar judeţului Iaşi, doar României. Şi în ţările vecine, şi în ţările cu pretenţii se întâmplă acest lucru, pentru că hormonii nu îşi fac de cap doar cu copiii noştri. Din punctul meu de vedere, este vorba despre pubertate precoce şi educaţie tardivă. Să nu uităm că în familiile noastre regăsim încă părinţi cărora le este ruşine să discute cu copiii lor despre chestiuni de educaţie sexuală“, a explicat Mihaela Ghircoiaş, psiholog pediatru.
Numărul cazurilor de mame minore și fetițe însărcinate s-a dublat. Copilele sunt obligate să nască prin cezariană
Sarcinile la fetițe de nici 12 ani presupun riscuri majore pentru gravide. Medicii susțin că apar complicații, iar, în unele cazuri, fetițele pierd sarcinile. Asta s-a întâmplat și în cazul a două surori din comuna Lungani, una de 15, iar cealaltă de 16 ani.
Amândouă au rămas gravide, dar nu și-au putut duce până la capăt sarcinile. Fetele provin dintr-o familie modestă cu 7 copii. De cele mai multe ori, fetițele însărcinate nu pot naște natural, de aceea se impune cezariana, susțin medicii Maternității din Iași.
„Riscurile sunt foarte mari pentru că organismul fetiţelor nu este pregătit pentru o naştere. În ciuda prezenţei menstruaţiei şi cu toate că minorele sunt fertile, organismul nu este dezvoltat complet, şi ele nu pot duce la final sarcina pentru că este o suprasolicitare. Pe de altă parte, mare parte dintre paciente nici nu pot naşte natural. Am avut cazuri cu minore aflate chiar la a doua cezariană, cu un risc major. De asemenea, în maternitate s-au înregistrat şi paciente de aproape 20 de ani, aflate la a treia cezariană, în condiţiile în care la vârste minoră au trecut prin alte două astfel de intervenţii“, a precizat profesorul Iolanda Blidaru, managerul Maternităţii „Cuza-Vodă“.
Medicii trag un semnal de alarmă întrucât numărul copiilor cu copii crește de la an la an.
„Creşterea este îngrijorătoare şi aduce în atenţie problema educaţiei sexuale. În 2015, de exemplu, naşterile la minore au reprezentat 2% din totalul naşterilor din maternitatea noastră. În 2016, procentul a ajuns la de 3,2%“, a completat medicul.
Fetițele, care devin mame, provin din familii defavorizate
Cel mai recent raport al Direcției pentru Protecția Copilului Iași arată că, în 2016, spitalele au sesizat 146 de cazuri cu minore gravide. Numărul cazurilor de mama minore a ajuns la 301. Asistenții sociali susțin că este o creștere semnificativă câtă vreme în 2015 au fost înregistrate 44 de cazuri de minore gravide și 192 de mame minore.
„În general, sesizările privind minorele însărcinate sau mamele minore vin din partea spitalelor. După ce primim o sesizare, luăm legătura cu autorităţile locale şi oferim suport familiei în care se află minora. De fiecare dată anunţăm medicul de familie, care ia în evidenţă sarcina, iar dacă sarcina este rezultatul unui abuz sexual asupra minorei, colaborăm cu IPJ şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi. Din păcate, situaţia mamelor minore este foarte tristă şi accentuează nevoia unei politici de sănătate publică care să cuprindă educaţia părinţilor în relaţia cu copiii lor, şi mai ales educaţie sexuală“, a explicat Niculina Karacsony, director-adjunct al DGASPC.
Potrivit legii, bebeluşul unei mame minore ajunge în ocrotirea statului atunci când tânăra mămică este lipsită de ocrotire părintească sau dacă a fost rezultatul unui abuz sexual.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro