Banca Naţională a României (BNR) va lansa, începând din 1 decembrie, în circuitul numismatic, o bancnotă aniversară pentru colecţionare, cu valoarea nominală de 100 lei. Aceasta este dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Pentru a o putea cumpăra, colecționarii trebuie să achite suma de 150 de lei fără TVA, inclusiv pliantul de prezentare. Bancnota aniversară va fi vândută la sucursalele regionale ale BNR din Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale BNR.
Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: în partea dreaptă portretele regelui Ferdinand I şi reginei Maria; dedesubt, pe două rânduri, numele acestora şi anii de viaţă, respectiv „Regele Ferdinand I 1865-1927” şi „Regina Maria 1875-1938”, iar în zona centrală o imagine de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918.
De asemenea, tot pe avers mai sunt imprimate: stema României, în stânga sus, denumirea băncii centrale „Banca Naţională a României”, pe orizontală sus, iar dedesubtul acesteia, medalionul cu sigla BNR şi, mai jos, anii „1918-2018”, potrivit unui comunicat al BNR.
Valoarea nominală este înscrisă de patru ori, după cum urmează: în stânga jos, pe orizontală, în cifre „100”; în partea centrală jos, în litere, pe două rânduri „Lei Una Sută”; în dreapta jos, pe verticală, în litere „Una Sută Lei” şi în dreapta sus, pe verticală, în cifre „100”.
Pe reversul bancnotei sunt ilustrate intrarea în Bucureşti a alaiului regal la l Decembrie 1918 şi un fragment din buzduganul regelui Ferdinand I, respectiv patru femei în costume populare specifice fiecărei provincii româneşti unite: Basarabia, România, Ţara Ardealului şi Bucovina. Dedesubt, se află textul: „Falsificarea acestor bilete se pedepseşte conform legilor”.
Seria şi numărul bancnotei tipărite cu litere şi cifre în două culori, roşu şi negru, sunt imprimate astfel: în stânga, pe orizontală, cu cerneală roşie, cu caractere de înălţime crescătoare şi în dreapta pe verticală, cu cerneală neagră.
Sursa foto: hepta.ro
Citește și: ANALIZĂ/ De ce nu poate trece România la euro în 2024. Nu mai îndeplinim criteriile, nivelul de trai e departe, infrastructura, sănătatea și educația sunt la pământ
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro